c S
Evropske borze večinoma navzgor; cenejša nafta, krepkejši evro 30.11.2018 07:29 London/Frankfurt/Pariz, 29. novembra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Analitiki so sicer po strmi sredini rasti v ZDA pričakovali še višjo rast tudi na stari celini. Znaki presežne ponudbe so spet pocenili nafto, tečaj evra pa se je zvišal.

Vlagatelji so pred srečanjem ameriškega predsednika Donalda Trumpa in kitajskega predsednika Xi Jinpinga previdni. Poleg tega pa nezaupanje do prevzemanja tveganj z nakupi vrednostnih papirjev povečuje tudi negotovost glede glasovanja v spodnjem domu britanskega parlamenta o brexitu. "Zdaj pa so se poslabšali še gospodarski kazalniki iz ZDA, kot kažejo podatki s tamkajšnjega nepremičninskega trga," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal nek borzni posrednik v Frankfurtu.

Večina evropskih borz je kljub temu trgovanje končala z rastjo. Spodbudila so jih pričakovanja, da bi lahko ameriška centralna banka nekoliko popravila svoje stališče glede obrestnih mer in se ji zvišanje ne bo zdelo več tako nujno.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,19 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3174,16 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,01 odstotka. V Parizu se je indeks CAC 40 okrepil za 0,46 odstotka, v Londonu pa indeks FTSE 100 za 0,49 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,96 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 1,36 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,23-odstotno rast.

Medtem ko večina borz v Evropi beleži rast, pa se v New Yorku tečaji vrednostnih papirjev danes znižujejo. Za zdaj sicer še niso izgubili pribitkov, ki so jih ustvarili v sredo.

Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,33 odstotka nižji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,32 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,42 odstotka.

Tečaj evra je obranil občutne dobičke, ki jih je dosegel v sredo. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1382 dolarja, kar je nekaj več kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1387 dolarja oz. 0,03 centa višje kot v sredo.

Potem ko se je nafta ta teden dražila, so znaki, da je ponudba večja od povpraševanja, danes njene cene spet potisnili navzdol. Cena ameriške nafte se je tako prvič po oktobru 2017 spet spustila pod mejo 50 dolarjev.

Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba med trgovanjem odšteti tudi le 49,41 dolarja, do popoldneva pa se je vnovič nekoliko okrepila in se trenutno giblje pri 50 dolarjih, kar je 29 centov manj kot v sredo. Tudi terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent so se pocenile na najnižjo vrednost v zadnjem letu dni, trenutno pa so pri 58,17 dolarja oz. 59 centov nižje kot v sredo.