c S
Statistiki bodo objavili zadnje podatke o gospodarski rasti 30.11.2018 08:30 Ljubljana, 30. novembra (STA) - Statistični urad bo danes objavil podatke o gibanju BDP v tretjem četrtletju. V drugem trimesečju je bila realna gospodarska rast po prvih podatkih 3,8-odstotna, v prvem polletju v celoti pa 4,2-odstotna. Pričakovati je, da se je takšna gospodarska dinamika nadaljevala tudi med julijem in septembrom.

Še nekoliko bolj spodbudno je bilo v drugem trimesečju gibanje BDP, popravljenega za vpliv sezone in števila delovnih dni, ki se je glede na prvo četrtletje povečal za 0,8 odstotka, v medletni primerjavi pa za 4,3 odstotka.

Po ocenah domačih ustanov so se tudi v tretjem četrtletju ohranila razmeroma ugodna gospodarska gibanja, čeprav se je rast v evrskem območju, kamor Slovenija izvozi večino blaga, zaradi povečane negotovosti v luči trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko in še vedno ne povsem jasne slike britanskega izstopa iz EU začela ohlajati.

So se pa tudi v Sloveniji začeli v izvoznem delu gospodarstva kazati znaki umirjanja, medtem ko je spodbuda gospodarski rasti na strani domačega povpraševanja še vedno razmeroma močna.

Domače in tuje ustanove so sicer nekoliko znižale prvotna pričakovanja o letošnji gospodarski rasti Slovenije, ki se zdaj večinoma gibljejo nekoliko pod 4,5 odstotka. V prihodnjih dveh letih naj bi se ob zmanjševanju prispevka zunanje trgovine h gospodarski rasti in upočasnjevanju dinamike krepitve na nekaterih postavkah domače porabe rast nato umirjala v smeri treh odstotkov.

Statistični urad bo sicer danes med drugim objavil tudi podatke o novembrski inflaciji in oktobrskem turističnem obisku.