c S
Cene nafte nekoliko navzgor 30.11.2018 08:24 Singapur, 30. novembra (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju nekoliko zvišale. Z ameriško nafto se je tako danes zjutraj spet trgovalo po ceni nad 50 dolarjev, potem ko je v četrtek prvič po oktobru 2017 padla pod to mejo.

Cena teksaške lahke nafte se je do opoldneva po singapurskem času podražila za deset centov na 51,55 dolarja za 159-litrski sod. Terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se podražile za 16 centov na 59,67 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

V teku tedna so se cene nafte umirile, potem ko so od začetka oktobra beležile strmo pot navzdol. Vzrok za pocenitev je v previsoki ponudbi surove nafte na svetovnem trgu, potem ko je ameriška vlada pri sankcijah zoper z nafto bogati Iran dopustila številne izjeme. Hkrati se je obseg proizvodnje v največji proizvajalki nafte med članicami Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) Savdski Arabiji povzpel na novo rekordno raven.

Vlagatelji na naftnem trgu se medtem vse bolj ozirajo proti srečanju članic Opeca in še nekaterih pomembnejših proizvajalk nafte, ki bo prihodnji teden na Dunaju. Pocenitev nafte v zadnjem času pomeni pritisk na udeleženke konference, vendar še ni znano, ali se bodo uspele z namenom stabilizacije cen dogovoriti o zmanjšanju proizvodnje.