c S
Revizor v DUTB odkril nepravilnosti pri prodaji zemljišča v Logatcu 29.11.2018 13:07 Ljubljana, 29. novembra (STA) - Revizija v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki se je nanašala na posel prodaje zemljišča v industrijski coni v Logatcu in jo je izvedla družba Ernst & Young, je po informacijah spletnega portala Siol za DUTB "zelo obremenjujoča". Ugotovitve so bile danes na mizi vlade.

Revizorji naj bi pri prodaji zemljišča nekdanje tovarne KLI Logatec, ki jo že nekaj časa preiskujejo tudi kriminalisti, našli več primerov malomarnosti in opustitve dolžnih ravnanj. Pod lupo naj bi revizorji vzeli tudi nekatere druge nepremičninske posle DUTB, poroča Siol.

Revizor naj bi po navedbah portala ugotovil, da je DUTB posel opravila na hitro in malomarno, saj odgovorne osebe niso opravile ustreznih poizvedb, da so se pogoji posla spreminjali že po tem, ko je bil ta odobren, da so posel na DUTB potrdili kar po elektronski pošti ter da DUTB ni preverjala finančne sposobnosti kupca, podjetja Svet Re, saj ta v trenutku sklenitve posla ni imel denarja za plačilo kupnine.

Vlada se je danes seznanila z ugotovitvami revizije tega posla. "Ministrstvo za finance je od DUTB v predmetni zadevi v okviru izvajanja nadzora zahtevalo dodatna pojasnila in obrazložitve. Zadeve zaradi teka postopka nadzora v tem trenutku ne moremo komentirati," so STA povedali na ministrstvu.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je po seji vlade povedal, da bodo lahko zadevo komentirali, ko bodo imeli vse podatke.

Siol ugiba, da bi zaradi ugotovitev revzije lahko prišlo do menjav med neizvršnimi direktorji, ki jih imenuje vlada. Po navedbah portala je sicer v začetku meseca odstopil član upravnega odbora DUTB in neizvršni direktor Juan Barba Silvela, ki je to funkcijo pripravljen opravljati le še tri mesece.

Pri domnevno spornem poslu v Logatcu je šlo za prodajo zemljišča, na katerem švicarska družba Lonstroff, ki je del japonske skupine Sumitomo Rubber Industries, gradi tovarno medicinskih elastomerov.

DUTB je okoli 51.000 kvadratnih metrov zemljišča, ki ga je prevzela od nekdanje Factor banke, prodala družbi Svet Re za dva milijona evrov. Svet Re je pet dni pozneje to zemljišče Lonstroffu prodal za tri milijone evrov, šele z denarjem od te kupnine pa je poravnal kupnino DUTB.