c S
Vlada Holdingu Kobilarna Lipica omogočila obnovo objektov 29.11.2018 13:03 Ljubljana, 29. novembra (STA) - Vlada je z družbo Holding Kobilarna Lipica sklenila pogodbo o ustanovitvi stavbne pravice in s tem holdingu omogočila, da nastopa v vlogi investitorja. Holding bo lahko tako začel s postopki pridobivanja potrebnih dovoljenj za posege na objektih na območju Kobilarne Lipica, ki so nujno potrebni obnove, so po seji sporočili iz vlade.

V spomeniškem območju Kobilarne Lipica je bilo v preteklih letih več investicij, ki so dvignile raven kakovosti izvajanja javne službe in omogočajo boljše pogoje za konjerejo in konjeništvo, enake usode pa ni bila deležna druga infrastruktura, so v sporočilu za javnost zapisali na vladnem uradu za komuniciranje.

Infrastruktura, ki je namenjena opravljanju pridobitnih dejavnosti, je zaradi pomanjkanja večjih vlaganja v daljšem obdobju v zelo slabem stanju in ne omogoča dviga ravni kakovosti turistične ponudbe, so še zapisali.

Holding Kobilarne Lipica je že začel s pripravo načrtov za predvidene investicijske posege na objektih, ki so nujno potrebni obnove. Na osnovi predvidenih posegov so določili nepremičnine, ki so povezane z nameravanimi investicijami in na katerih je potrebno ustanoviti stavbno pravico, da lahko holding nastopa v vlogi.

Vlada bo ustanovitev stavbne pravice holdinga izvedla z neposredno pogodbo, holding pa bo lahko začel s postopki pridobivanja potrebnih dovoljenj.

Kobilarna Lipica se je sicer v holding preoblikovala sredi leta. osnovni kapital holdinga je deset milijonov evrov, ki pa je namenjen predvsem obnovi turističnih zmogljivosti, najprej lipiškega hotela Maestoso z bazenskim kompleksom, nato še hotela Klub. Prenova hotela naj bi se začela konec leta in bo predvidoma zaključena pred začetkom turistične sezone 2019.

Na današnji seji je vlada podala tudi soglasje k ustanovitvi odvisne družbe Kobilarna Lipica, s sedežem v Lipici. Hkrati je sprejela sklep o določitvi nagrad in sejnin članov nadzornega sveta družbe Holding Kobilarna Lipica.