c S
Nadaljevanje sojenja Fištravcu zaradi zaposlitev januarja 29.11.2018 12:54 Maribor, 29. novembra (STA) - Z zaslišanjem več zaposlenih na Mestni občini Maribor se je danes na mariborskem sodišču nadaljevalo sojenje mariborskemu županu Andreju Fištravcu in nekdanjemu direktorju mestne uprave Marku Žuli zaradi domnevno spornih zaposlitev v prvem letu županovega mandata. Ker vse stvari še niso razjasnjene, bo nadaljevanje 10. januarja.

Tožilstvo je Fištravca in Žulo v obtožnici obremenilo, da sta v nasprotju s predpisi omogočila zaposlitev Igorja Petelina in Patricije Jankovič, ki naj takrat dela, za katerega sta bila zaposlena, sploh ne bi opravljala. Prav tako naj bi obtožena proti pravilom sklenila podjemno pogodbo s Petelinom za delo, ki bi ga lahko ta opravljal že v okviru svoje predhodne pogodbe o zaposlitvi, s čimer naj bi mu omogočila za 500 evrov višji mesečni dohodek.

Obtožena vztrajata, da sta bili zaposlitvi potrebni, saj so ob njihovem prevzemu vodenja občine veljale posebne okoliščine. To so na sodišču potrdile tudi danes vabljene priče. Nekdanji vodja občinskega urada za gospodarske dejavnosti Andrej Krapše je povedal, da so bili v tistem času na njihovem področju močno obremenjeni, zato so večkrat podali prošnjo za dodatne kadre.

Podobno naj bi bilo v kabinetu župana. "To je bil začetek mandata Fištravca, veliko je bilo dvomov in nezaupanja, posledično preverjanj in drugega dela," je dejala nekdanja vodja kabineta Martina Kositer.

"Gospa Jankovič nam je bila predstavljena kot strokovnjakinja s področja evropskih projektov in javno-zasebnega partnerstva in rečeno je bilo, da si v kabinetu župana želijo takšnega človeka," je povedal nekdanji vodja kadrovske službe Matjaž Dolamič. Po njegovih besedah ni bilo nič nenavadnega, da je bil delavec zaposlen na enem oddelku, fizično pa delal v drugem, in da je ob primernih referencah dobil tudi dodatne plačne razrede, saj to omogoča zakonodaja. "Kolikor se spomnim, je postopek v tem primeru tekel po ustaljeni poti," je dejal.

Podrobnosti pogodb o zaposlitvi Petelina in Jankovičeve danes vabljene priče niso poznale, prav tako ne vzrokov, zakaj sta bili izbrani ravno ti osebi. "Moje sodelovanje z njim je bilo kratko, a dobro," je glede Petelina povedal sedanji vodja občinskega urada za gospodarske dejavnosti Ryan Hartner. Višnja Pravdič iz občinske službe za pravne zadeve pa je na vprašanje, ali je zaposlitev Jankovičeve koristila njihovim službam, odgovorila: "Verjamem, da je."

Na pričanje je bil danes vabljen tudi županov svetovalec Marko Kovačič, a se je opravičil. Na sodišče ga bodo ponovno povabili 10. januarja, ko se nadaljuje glavna obravnava. Do takrat bo sodišče tudi poskušalo pridobiti podatke z občine, koliko zaposlenih imajo uvrščenih v višje plačne razrede od osnovnih.

Fištravec, ki se po nedeljskih volitvah poslavlja z županskega položaja, in Žula, ki je vodenje mestne uprave prekinil konec leta 2014, na predobravnavnem naroku maja letos nista sprejela ponudbe tožilstva, ki jima je v zameno za priznanje domnevne zlorabe položaja v sostorilstvu ponudilo enotno kazen deset mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let.