c S
Prvi mož Feda nakazal upočasnitev dinamike zategovanja denarne politike 29.11.2018 10:06 New York, 29. novembra (STA) - Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell je v sredo v newyorškem Gospodarskem klubu hvalil trdnost ameriške ekonomije in med drugim povedal, da si bo Fed morda prihodnje leto vzel malce premora z višanjem obresti, da oceni posledice sedanje politike.

Fed je letos trikrat povišal ključno obrestno mero in ta je sedaj med 2,0 in 2,25 odstotka. Vsi analitiki se strinjajo, da bo Fedov Odbor za odprti trg (FOMC) na svojem zadnjem letošnjem zasedanju sredi decembra še enkrat povišal ključno obrestno mero za 0,25 odstotka na 2,25 do 2,50 odstotka.

Če ne zaradi drugega, pa zaradi predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki zadnje tedne napada politiko višanja obresti in Powella osebno. Trumpovo vedenje vzbuja skrbi med gospodarstveniki, saj bi moral biti Fed nad dnevno politiko, če želi ohraniti zaupanje v svoje odločitve in verodostojnost. Trump je nazadnje v torek Fedu naprtil krivdo za padanje borznih indeksov.

Ko se obresti višajo, borzni indeksi padajo, ker to pomeni manj denarja za trgovanje z vrednostnimi papirji. Obresti pa se trenutno morajo višati, ker je brezposelnost nizka, gospodarska rast pa visoka in Fed mora v takih razmerah paziti predvsem na to, da inflacija ne bi ušla izpod nadzora. Ta je po Powellovih besedah trenutno ravno pravšnja in zaradi tega napoved morebitnega premora pri višanju obresti.

FOMC je nazadnje sporočil, da bo v prihodnjem letu morda še trikrat povišal ključno obrestno mero, vendar je ključna beseda "morda". Powell je dejal, da glede obresti ni nič vnaprej določenega in Fed bo sproti ocenil podatke ter se odločil na podlagi tega. Oktobra je sicer še govoril, da so daleč od tiste nevtralne obrestne mere, ki ne viša gospodarske rasti in je obenem tudi ne zavira. V sredo pa je dejal, da so morda nevtralni obrestni meri že čisto blizu.

Powell trenutno ne vidi ničesar, kar bi lahko ustavilo nadaljevanje gospodarske rasti, torej ga trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko ne skrbi. Ne vidi nobenih pretiranih gibanj na borzi, ne vidi niti napihovanja balonov v kakšnem od "premoženjskih razredov", kot je bil primer pri stanovanjskih kreditih pred letom 2008. Po njegovih izjavah je indeks Dow Jones na newyorški borzi na dnevni ravni poskočil za 600 točk.