c S
Po pogovorih z NSi, SAB in DeSUS glede guvernerja še vse odprto 29.11.2018 07:16 Ljubljana, 28. novembra (STA) - Po današnjih pogovorih predsednika republike Boruta Pahorja z vodji poslanskih skupin NSi, SAB in DeSUS ostaja odprto, kateri kandidat bi dobil največ podpore. Možnosti za to imajo ob neopredeljenosti SDS z nekaj kombinatorike namreč trije ekonomisti, Jože Damijan, Igor Masten in Boštjan Vasle.

Vodji poslanskih skupin NSi in SAB, Jože Horvat in Maša Kociper, sta po pogovorih s predsednikom države Borutom Pahorjem ponovila, da njihovo podporo za guvernerja Banke Slovenije uživa Masten. DeSUS po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše podpira Damijana in Vasleta.

Horvat je po današnjem pogovoru s predsednikom povedal, da njihovo stališče ostaja isto. "Naš kandidat je Masten. Ocenjujemo, da je najboljša izbira in čas je, da na tako pomembno funkcijo postavimo najboljše ljudi," je dejal.

"Predsednika sem obvestila, da od začetka podpiramo Mastena, za katerega je na začetku kazalo, da ima dovolj podpore. Ker sedaj kaže, da ni tako, smo pripravljeni podpreti tudi v.d. direktorja Umarja Boštjana Vasleta," je povedala Kociperjeva.

Jurša pa je povedal, da podpirajo Vasleta in Damijana. "Predsedniku prepuščamo, koga bo izbral. Upam, da bo eden od njiju dobil zadostno podporo," je dejal in dodal, da je "optimističen in skoraj prepričan, da jim bo v drugem krogu uspelo izbrati guvernerja Banke Slovenije".

Ker kaže, da bosta več podpore kot Masten dobila lahko Damijan in Vasle, je Horvat na vprašanje, ali bi bili v NSi pripravljeni podpreti koga od njiju, dejal: "Če bo predsednik predlagal koga drugega, bomo o njem razmislili. A Damijan ne uživa naše podpre, za Vasleta pa bomo videli."

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti sta po besedah vodje te poslanske skupine Felica Žiže Pahorju predlagala enega kandidata, ki ima najboljše lastnosti. Imena ni hotel izdati. "Predsednik se bo glede na ostale odločil," je dejal in dodal, da misli, da se Pahor še ni odločil, koga.

Na pogovorih s Pahorjem je bil danes tudi namestnik vodje poslanske skupine SNS Dušan Šiško, ki pa ni dal izjave o tem, koga bi podprli. Neuradno naj bi glasove v tej stranki namenili Damijanu.

Po pogovorih, ki jih je Pahor v torek imel z vodji poslanskih skupin LMŠ, SD, SMC, SDS in Levico, danes tako kaže, da imata največjo podporo Damijan in Vasle. A noben nima zagotovljenih 46 potrebnih glasov. Še vedno pa ostaja odprto, koga bi podprli v SDS. Njihova podpora bi namreč ob določeni kombinatoriki glasov odprla vrata na ta položaj omenjenim trem kandidatom.

Ob tem pa se odpira tudi vprašanje, za katero funkcijo se bo odločil Vasle. Sredi prihodnjega tedna se mu izteče mandat v.d. direktorja Umarja, prijavil pa se je na razpis za direktorja Umarja. Kot je danes ob robu prireditve ob dnevu Zveze društev upokojencev Slovenije povedal premier Marjan Šarec, "bo moral Vasle povedati, kakšni so njegovi cilji, kaj si želi, ker na obeh funkcijah ne bo mogel biti".

Čeprav je kar nekaj vodij poslanskih skupin po torkovih in današnjih pogovorih s Pahorjem izrazila optimizem, da bi v tem izbornem krogu Banka Slovenije lahko dobila svojega vodjo, je možno, da se to ne bo zgodilo. "Počasi bo že pol Slovenije kandidiralo za guvernerja in bi bilo zdaj že res dobro, da ga tudi dobimo," je to možnost pospremil Šarec.

Za mesto guvernerja se poleg omenjenih v drugem izbornem krogu potegujeta Eva Lorenčič iz Evropske centralne banke in nekdanji prvi mož Kapitalske družbe Tomaž Toplak. V prvem izbornem krogu je Pahor za guvernerja predlagal viceguvernerja Primoža Dolenca, ki ustanovo tudi začasno vodi, a v DZ ni dobil dovolj podpore.

Pahor se bo o izbiri kandidata za guvernerja odločil v petek in o tem obvestil DZ, so sporočili iz njegovega urada. S tem bo DZ omogočil, da bo o njegovem predlogu lahko odločil na decembrski redni seji. Pahor si te časovnice želi zato, ker je Banka Slovenije brez guvernerja od konca aprila.