c S
Na vrhu gospodarstva svarila pred počivanjem na lovorikah 29.11.2018 07:16 Brdo pri Kranju, 28. novembra (STA) - Slovensko gospodarstvo že več let beleži rast, precej višjo od povprečja EU. A uspeh nas ne sme uspavati, je na vrhu gospodarstva opozoril predsednik GZS Boštjan Gorjup in pozval k oblikovanju ukrepov za zmanjšanje zaostanka. Minister Zdravko Počivalšek je gospodarstvu izrazil podporo vlade, med drugim pa izpostavil pomanjkanje delovne sile.

Gorjup je v uvodnem nagovoru izrazil zadovoljstvo nad pozitivnimi rezultati slovenskega gospodarstva. Zvišujeta se izvoz in dodana vrednost, Slovenija je končno privlačna tudi za mednarodne vlagatelje. Na mednarodnih lestvicah konkurenčnosti je država v zadnjih letih napredovala, ponekod je v samem vrhu.

"So pa še področja, kjer močno zaostajamo," je opozoril Gorjup. Zato se je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) na letošnjem vrhu gospodarstva v ospredje postavila iskanje rešitev in ukrepov na področjih, kjer najbolj zaostajamo za uspešnimi.

"Slovenija je danes v dobri formi," se je strinjal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "A to ne pomeni, da lahko damo motorje v prosti tek. Čakajo nas novi izzivi," je izpostavil.

Minimalno plačo moramo dvigovati postopno in v več fazah, je poudaril Počivalšek v zvezi z aktualnim načrtovanim ukrepom, ki so ga v DZ podprli tudi koalicijski poslanci. Izpostavil je tudi nov cikel infrastrukturnih investicij, razpršitev izvoza in širjenje baze izvoznikov, še posebej med malimi in srednjimi podjetji.

Počivalšek je posebej izpostavil tudi vprašanje kadrov. "Nimamo vpliva na trgovinske vojne, imamo pa vpliv na pomanjkanje delovne sile," je dejal. Potrebujemo nove poti za iskanje delavcev - bodisi med peščico brezposelnih, s ponovnim zaposlovanjem upokojencev, s čim prejšnjim vključevanjem mladih na trg dela ter nenazadnje z uvozom delovne sile. "Brez usposobljenih in za delo pripravljenih ljudi ne bomo rasli," je izpostavil.

"Naslavljanje vseh omenjenih izzivov niti približno ne bo lahko, a verjamem, da mu bomo kos," je še dejal Počivalšek. "Iskreno verjamem, da je v novi vladni ekipi dovolj zdravega razuma in posluha za gospodarstvo, da bomo zastavljene ukrepe izvedli v prid vseh nas."

Direktor generalnega direktorata za ekonomske in finančne zadeve Evropske komisije Manfred Bergmann, pristojen za Slovenijo, je medtem ocenil, da je Slovenija v zadnjih letih dobro okrevala po krizi, tudi zaradi "ostrih in bolečih gospodarskih reform ter prekinitve začaranega kroga med podjetji v državni lasti in bančnim sektorjem".

Svoje so prispevali tudi socialni partnerji in sistem socialnega varstva, tako z zategovanjem pasu kot reformami. "In danes prevladuje percepcija, da je čas za povračilo," je izpostavil Bergmann. To je po njegovem res, a ne gre spregledati, da povračilo niso le višje plače in dobički, pač pa tudi višja rast in nova delovna mesta.

Slovenija po Bergmannovih besedah za EU zaostaja pri vključevanju nekvalificiranih ter starejših delavcev na trg dela, prav tako pri produktivnosti. Pozval je tudi h krepitvi javnih financ. "Primanjkljaji v slabih časih so bili veliko previsoki, presežki v dobrih časih pa so občutno prenizki. To ni dobra priprava na naslednjo recesijo, ki bo v bližnji prihodnosti za vogalom," je dejal.

Kot pomembno dolgoročno temo za Slovenijo je Bergmann izpostavil staranje prebivalstva. Izdatki za starajočo se družbo "bežijo izpod nadzora", je posvaril in pozval k uravnoteženju pokojninske blagajne. Kot eno od možnih rešitev je navedel dvig upokojitvene starosti, a to pomeni, da morajo biti gospodarstveniki pripravljeni zaposlovati starejše delavce.

Tudi Bergmann je opozoril na pomanjkanje kvalificirane delovne sile, ob tem pa spomnil, da Slovenija pri migracijah za delovno silo tekmuje s sosednjimi državami, med katerimi imajo nekatere občutno višjo produktivnost in posledično tudi višje plače. Slovenska podjetja morajo torej povečati produktivnost, kar terja inovacije in tehnični napredek. V najuspešnejših državah velik del tovrstnih inovacij prihaja neposredno iz podjetij, je še spomnil.

Glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc je spomnil, da so v zbornici pripravili analizo slovenskega poslovnega okolja, pri čemer so uporabili nekatere znane globalne analize - na primer lestvici globalne konkurenčnosti Svetovnega gospodarskega foruma ter Mednarodnega inštituta za menedžment.

Na podlagi analize bodo gospodarstveniki danes razpravljali o ukrepih na makroekonomskem področju, pri učinkovitosti poslovnega okolja, učinkovitosti trga dela, razvitosti finančnega trga, inovativnosti in kakovosti upravljanja podjetij.