c S
Evropske borze neenotno; cenejša nafta, šibkejši evro 29.11.2018 07:16 London/Frankfurt/Pariz, 28. novembra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes gibali v različne smeri in hkrati brez večjih sprememb. Ponovno vzbujeno upanje v približanje stališč v ameriško-kitajskem trgovinskem sporu je poskrbelo za umiritev razmer na borznih trgih, pravijo analitiki. Nafta se je pocenila, tečaj evra pa se je znižal.

Gospodarski svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa Larry Kudlow je danes dejal, da si bodo še naprej prizadevali, da bi carine, ki sta jih ZDA in Kitajska medsebojno uvedli, znižali na nič. Vendar pa se mora Kitajska zavezati k prosti, pravični in medsebojni trgovini. Zdaj vlagatelji z napetostjo čakajo na petkov začetek vrha G20, na katerem utegne Trump o tej temi govoriti s svojim kitajskim kolegom Xi Jinpingom.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,06 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3168,29 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,09 odstotka, v Londonu pa indeks FTSE 100 0,18 odstotka. Malenkost pa se je zvišal indeks francoske borze CAC 40, vendar brez odstotkovne spremembe.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,69 odstotka, medtem ko je v Zürichu indeks SMI izgubil 0,04 odstotka vrednosti. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,18-odstoten padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,06 odstotka višji ravni kot v torek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,72 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,81-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je danes znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1329 dolarja, kar je malenkost manj kot zjutraj. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1284 dolarja oz. 0,44 centa nižje kot v torek.

Cene nafte so izgubile pribitke, ki so jih ustvarile v začetku tedna. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 51,54 dolarja, kar je dva centra manj kot v torek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 15 centov na 60,06 dolarja.