c S
Britanska centralna banka svari pred hudo recesijo v primeru trdega brexita 29.11.2018 07:16 London, 28. novembra (STA) - Izstop Velike Britanije iz Evropske unije brez dogovora bi na Otoku sprožil recesijo, ki bi bila hujša od zadnje finančne krize, je danes posvarila britanska centralna banka. Britansko gospodarstvo bi se namreč v tem primeru v letu 2019 skrčijo za osem odstotkov, vrednost funta pa bi padla za četrtino.

Če ne bi bilo prehodnega obdobja, bi se britansko gospodarstvo za osem odstotkov skrčilo takoj po izstopu. Opomoglo bi si šele leta 2023, ko bi znova začelo rasti. Poleg tega bi se v primeru t. i. neurejenega brexita stopnja brezposelnosti dvignila z zdajšnjih 4,1 odstotka na 7,5 odstotka.

Cene stanovanj bi padle za 30 odstotkov, obrestne mere pa bi dosegle štiri odstotke, poročilo centralne banke še povzema britanski BBC.

Scenarij neurejenega brexita sicer predvideva, da bi za Veliko Britanijo znova veljala pravila Svetovne trgovinske organizacije, da do leta 2022 ne bi uveljavila novih trgovinskih dogovorov in da bi izgubila sodelovanje v vseh trgovinskih dogovorih med EU in tretjimi državami. Poleg tega bi na mejah izvajali strog carinski nadzor, močno pa bi se zmanjšalo priseljevanje na Otok.

Medtem bi po scenariju, ko bi Velika Britanija ohranila dostop do nekaterih trgovinskih dogovorov, bruto domači proizvod do leta 2022 upadel za tri odstotke, cene stanovanj bi padle za 14 odstotkov, brezposelnost pa bi se zvišala na 5,75 odstotka.

Poleg tega je centralna banka ocenila še, kaj bi se zgodilo, če bi začeli po letu 2021 izvajati carinski nadzor in drugo preverjanje. V tem primeru bi bila gospodarska rast za 3,75 odstotne točke nižja, kot če bi država ostala v EU. Tudi v primeru, da sploh ne bi uvedli carinskega nadzora in da ne bi bilo razlik v pravilih, bi bila gospodarska rast za odstotno točko nižja, kot če bi Otok ostal del unije.

Je pa na brexit dobro pripravljenih vseh sedem največjih posojilodajalk, med drugim banke HBSC, Barclays in Royal Bank of Scotland. Nobena od sedmih bank tudi v primeru brexita brez dogovora ne bo potrebovala svežega kapitala, je ocenila britanska centralna banka.