c S
DZ ni podprl predloga novele zakona o dohodnini 29.11.2018 07:16 Ljubljana, 28. novembra (STA) - DZ je danes z le 27 glasovi za in 43 proti ocenil, da predlog novele zakona o dohodnini, s katerim so želeli v NSi med drugim dvigniti splošno dohodninsko olajšavo s 3302 evrov na 7000 evrov, ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Poleg dviga splošne dohodninske olajšave so želeli v NSi s predlogom novele zakona uskladiti davčne olajšave z inflacijo, znižati najvišjo dohodninsko stopnjo s 50 na 43 odstotkov ter na novo urediti plačevanje dohodnine delavcev migrantov.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je v predstavitvi predloga zakona izpostavil, da želijo v NSi s spremembo splošne dohodninske olajšave predvsem razbremeniti visoka davčna bremena zavezancev ter izboljšati okolje za zaposlovanje in razvoj gospodarskih aktivnosti.

Vlada je predlogu novele nasprotovala. Po pojasnilih državne sekretarke na finančnem ministrstvu Natalije Kovač Jereb predvsem iz dveh vidikov, "in sicer z vidika vzdržnosti javnofinančnih prihodkov ter z vidika neutemeljenega odstopa od ustavnega načela enakosti pred zakonom". Med drugim je izpostavila, da predlog NSi pomeni izpad prihodkov v državnem proračunu za okoli 597 milijonov evrov.

Podporo predlogu novele zakona so v predstavitvi stališč odrekle vse koalicijske poslanske skupine, z izjemno SAB, ki stališča ni predstavila, so pa nekateri njeni poslanci v razpravi izrazili več pomislekov. Prav tako predloga niso podprli v Levici. So mu pa zeleno luč poleg poslancev NSi pokazali še v SDS in SNS.