c S
Opozorilna stavka v treh družbah Sija na Ravnah na Koroškem 29.11.2018 07:47 Ravne na Koroškem, 29. novembra (STA) - Sindikat Skei danes med 13. in 15. uro organizira opozorilno stavko v treh družbah skupine Slovenska industrija jekla na Ravnah na Koroškem, v družbah Metal, Ravne Systems in Zip center. Skei stavko organizira, ker z vodstvi družb ni zbližal stališč glede zahtevanega zvišanja plač. Če opozorilna stavka ne bo zalegla, napovedujejo generalno stavko.

V koroški regijski organizaciji Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) so prepričani, da dobro poslovanje podjetij omogoča delodajalcem, da delavcem namenijo boljše plačilo.

A ker z vodstvi treh družb skupine Slovenska industrija jekla (Sij) sindikat doslej ni zbližal stališča glede zahtev, danes organizira opozorilno stavko v omenjenih družbah, ki skupaj zaposlujejo okoli 1700 delavcev.

V družbi Sij Metal, kjer pripravljajo nov plačni sistem, Skei zahteva dvig plač v višini 120 evrov bruto za produktivnost za vse delavce, ki so vezani na kolektivno pogodbo, in sicer do uveljavitve novega plačnega sistema. Tega naj bi uvedli spomladi prihodnje leto.

V družbi Sij Ravne Systems sindikat zahteva, da se najnižje osnovne bruto plače s 1. decembrom izenačijo z minimalnimi plačami in da se najkasneje do 1. februarja 2019 vse plače dodatno dvignejo za najmanj pet odstotkov.

V invalidskem podjetju Sij Zip center pa Skei zahteva, da se s 1. decembrom najnižje osnovne bruto plače izenačijo z minimalno plačo oz. da se izplača dodatek za produktivnost v višini 120 evrov bruto do uveljavitve novega plačnega sistema. V vseh treh družbah delavci pričakujejo tudi izplačilo božičnice v dogovorjenem znesku.

V skupini Sij menijo, da opozorilna stavka ni potrebna, ter da glede na dosedanjo pripravljenost na dialog, predstavljena dejstva o poslovanju omenjenih treh družb, kadrovske projekte v teku in glede na ponujene rešitve tudi ni upravičena.