c S
DZ na izredni seji o predlogu zakona o minimalni plači 29.11.2018 08:26 DZ se bo danes sestal na izredni seji, na kateri bo med drugim obravnaval predlog novele zakona o minimalni plači. Delodajalci in nekatere poslanske skupine vladi očitajo, da predlog ni bil pripravljen v dialogu s socialnimi partnerji. Poslanci bodo opravili tudi splošno razpravo o predlogu novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Predlog novele zakona o minimalni plači, ki so ga pripravili v Levici, s podpisi pa so ga podprle tudi vse koalicijske poslanske skupine, predvideva, da bi se minimalna plača s sedanjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto.

Poleg tega bi iz minimalne plače izključili vse dodatke, z letom 2021 pa uvedli formulo za njen izračun, po kateri bi morala biti vsaj 20 odstotkov višja od minimalnih življenjskih stroškov. Po trenutnem izračunu to pomeni 736 evrov.

Vladne stranke in Levica so predlog za današnje prvo branje v DZ uskladili v sredo. Odprto je še vprašanje formule in datuma izločitve dodatkov iz minimalne plače, kar bodo usklajevali v nadaljnjem postopku v DZ.

DZ bo danes opravil tudi splošno razpravo o predlogu dopolnitev zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki so ga oktobra v zakonodajni postopek vložili poslanci SDS. Prizadevajo si za drugačno ureditev pokojninske dobe brez dokupa ter za izenačitev obsega pravic iz zavarovanja kmetov in ostalih zavarovancev po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju iz leta 1983.

Ljubljana, 29. novembra (STA)