c S
Računovodje in davčni strokovnjaki slovenskih korenin na konferenci v Ljubljani 29.11.2018 07:46 Ljubljana, 29. novembra (STA) - V organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa se bo danes v Ljubljani začela konferenca računovodij, revizorjev in davčnih svetovalcev slovenskega porekla. Na njej se bodo zbrali strokovnjaki iz sveta in iz matične domovine, ki bodo lahko na dvodnevnem dogodku izmenjali znanja in izkušnje.

Konferenca, ki jo Svetovni slovenski kongres organizira v sodelovanju z Ekonomsko fakulteto Ljubljana, Slovenskim inštitutom za revizijo in Zbornico davčnih svetovalcev Slovenije, se bo začela s predavanjem o prihodnosti obdavčitve pravnih oseb. Nato bodo sledili trije tematski moduli: računovodski, revizijski in davčni. Prva dva bosta v četrtek, zadnji v petek.

V delu konference, namenjenem računovodstvu, bodo predstavili modele oblikovanje računovodskih informacij za potrebe odločanja v podjetjih. Poklic računovodje se namreč tudi zaradi digitalizacije korenito spreminja, zmanjšuje se obseg ponavljajočih opravil na področju knjiženja, vse večji poudarek je na pripravi računovodskih informacij za potrebe odločanja v podjetjih.

Digitalizacija bo v bližnji prihodnosti prisotna tudi na področju revidiranja. V revizijskem delu konference bodo tako razmišljali, kakšen izziv predstavlja digitalizacija za sedanjost in kako nujna bo v prihodnosti.

Drugi dan konference bo posvečen davkom. Slovenski strokovnjaki iz tujine in domovine bodo predstavili davčne sisteme in davčno okolje tako v Sloveniji kot tudi v tujini, sledila pa bo okrogla miza z naslovom Ali si v Sloveniji res prizadevamo za stabilno, predvidljivo in mednarodno primerljivo davčno okolje?

Namen okrogle mize je s strokovnjaki slovenskega rodu, ki delujejo v tujini in v Sloveniji, podrobneje spregovoriti o temah, ki so aktualne za slovensko gospodarstvo. Hkrati naj bi snovalce davčne zakonodaje spodbudila k razmišljanjem o pripravi takšne zakonodaje, ki bo zagotavljala stabilno gospodarsko okolje za domače gospodarstvo in hkrati spodbujala tuje investicije, pravijo organizatorji.

Častni pokrovitelj konference je predsednik države Borut Pahor.