c S
Evropska komisija za nadaljnjo krepitev finančne povezanosti 28.11.2018 15:25 Bruselj, 28. novembra (STA) - Obseg slabih posojil v evropskem bančnem sektorju se je zmanjšal, finančna stabilnost pa se je okrepila, je v tretjem poročilu o napredku zmanjševanja tveganj v bančni uniji ugotovila Evropska komisija. Ob tem pa je izpostavila, da je treba nadaljevati delo na področju finančne stabilnosti in povezanosti.

Obseg slabih posojil se je v enem letu do konca junija v EU v povprečju znižal s 4,6 odstotka na 3,4 odstotka in je obsegal 820 milijard evrov. S tem se je odstotek slabih posojil približal vrednosti, ki jo je dosegal v obdobju pred krizo, je ugotovila komisija.

Ta je ob tem danes v Bruslju pozvala k obnovljenim političnim prizadevanjem za dokončanje ključnih elementov unije kapitalskih trgov še pred evropskimi volitvami, ki bodo potekale maja prihodnje leto. Skupaj z dokončanjem bančne unije je to bistveno za razvoj ekonomske in monetarne unije ter okrepitev mednarodne vloge evra, so prepričani v komisiji.

"Pričakujemo hitre dogovore o bančnem svežnju in svežnju o slabih posojilih. Ministre za finance EU in voditelje EU glede na doseženi napredek pri zmanjševanju tveganj pozivam, naj se decembra dogovorijo o konkretnih ukrepih za delitev tveganja," je dejal podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov.

Po njegovem bodo bolj povezani finančni trgi lahko bolje ublažili pretrese, preden bodo ti dosegli davkoplačevalce. Globlji in bolj likvidni kapitalski trgi v Evropi bodo prav tako pripomogli k širši uporabi evra med udeleženci na trgih pri njihovem vsakodnevnem poslovanju, je dodal.

Komisija meni, da bi bilo treba bančno unijo dokončati z vzporednim izvajanjem zmanjševanja in delitve tveganj. Zato je danes objavila tretje poročilo o doseženem napredku pri prizadevanjih za zmanjšanje tveganj, poročilo pa bo podlaga za razprave na decembrskem vrhu držav evrskega območja.

Takrat bo zasedanje Evropskega sveta in vrha držav evrskega območja, ki bosta namenjena razpravam o okrepitvi evropskega mehanizma za stabilnost, dokončanju bančne unije, vzpostavitvi skupnega varovalnega mehanizma za enotni sklad za reševanje ter nadaljnjim ukrepov za uvedbo evropskega sistema jamstva za vloge.