c S
SAB za kohezijskega ministra predlaga Iztoka Puriča 28.11.2018 13:46 Ljubljana, 28. novembra (STA) - SAB je premierju Marjanu Šarcu kot kandidata za novega ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo predlagala dolgoletnega direktorja javnega zavoda Brdo Iztoka Puriča. Premier se z njegovo kandidaturo strinja, so potrdili v Šarčevem kabinetu. Purič, ki je že upokojen, bo v primeru potrditve v DZ na mestu ministra zamenjal Marka Bandellija.

Bandelli je odstopil 13. novembra, potem ko ga je k odstopu zaradi neprimerne komunikacije in domnevno slabega dela na ministrstvu pozval premier. "Njegovo zadnje dejanje, ko je v javno razkritem elektronskem pismu pridobitev javnih sredstev pogojeval z umikom županske kandidature, je nedopustno, najmanj moralno sporno in za ministra povsem neprimerno. Zanj ni opravičila," je bil v ultimatu oster Šarec.

DZ se je z Bandellijevim odstopom seznanil prejšnji ponedeljek, ko je začel teči desetdnevni rok, ko mora premier predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali kdo drug iz vlade.

Purič, sicer doktor znanosti s področja organizacijskih ved, je 12 let vodil Javni gospodarski zavod Brdo, preden ga je vlada razrešila junija 2012 zaradi nepravilnosti pri vodenju zavoda. Pred tem je vodil splošno-kadrovsko službo v Exotermu in Žitu.

Stranka SAB je Puriča za ministra predlagala, da bi v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki ima več kot 200 zaposlenih, svoja večkrat dokazana znanja, veščine in sposobnosti s področja upravljanja kadrov, vodenja in primernega razpolaganja s proračunskimi sredstvi ponovno uporabil v prid Slovenije, so zapisali v stranki.

Ob tem so dodali Puričevo izjavo, da se zaveda odgovornosti, ki jo bo prevzel, če bo postal minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. "Evropska sredstva so naša razvojna sredstva, to je naš potencial, in če mi bo dana možnost, bom naredil vse, da bi jih kolikor mogoče izkoristili," je navedel.

Novega ministra za kohezijo namreč čaka veliko dela na področju črpanja evropskih sredstev. Šarec je zaradi zamud pri pripravi celovitega pregleda stanja nad črpanjem EU sredstev namreč okaral službo, ki jo je vodil Bandelli. Nesprejemljivo se mu je zdelo, da ta dva meseca po nastopu mandata ni izdelala celovitega pregleda stanja nad črpanjem EU sredstev in ustreznega akcijskega načrta.