c S
Hrvaška v tretjem četrtletju z 2,8-odstotno gospodarsko rastjo 28.11.2018 12:50 Zagreb, 28. novembra (STA) - Hrvaški bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem četrtletju na letni ravni po izračunih statističnega urada realno povečal za 2,8 odstotka, potem ko je bila rast v predhodnem trimesečju 2,9-odstotna. Tokratno četrtletje je 17. po vrsti, v katerem se je BDP krepil.

Gospodarska rast se je v tretjem četrtletju nekoliko upočasnila, a je bila vseeno višja od tiste v prvem četrtletju, ko se je gospodarska aktivnost zvišala za 2,5 odstotka.

BDP se je v tretjem četrtletju v času glavne turistične sezone okrepil predvsem na račun rasti izvoza blaga in storitev ter na splošno večjega domačega povpraševanja. Izvoz se je na letni ravni okrepil za 3,7 odstotka, potrošnja gospodinjstev za 2,7 odstotka, medtem ko je državna potrošnja zabeležila 3,7-odstotno rast.

Sezonsko prilagojeni BDP je v tretjem četrtletju zabeležil 2,7-odstotno rast.

Hrvaško gospodarstvo se krepi 17 četrtletij zapored, najvišja rast pa je bila v zadnjem četrtletju 2016, ko je dosegla 3,4 odstotka, kar je bilo največ po zadnjem četrtletju 2007.