c S
Brexit bo v vsakem primeru škodoval britanskemu gospodarstvu 28.11.2018 11:56 London, 28. novembra (STA) - Vse oblike brexita bodo škodovale britanskemu gospodarstvu, je pa predlagani načrt izstopa najboljši možen, je v pogovoru za BBC dejal britanski finančni minister Philip Hammond. Kot je pojasnil, analize kažejo, da se bo obseg gospodarstva malce skrčil, študijo dolgoročnih vplivov brexita pa naj bi vlada objavila kmalu.

Načrt, ki ga je pripravila vlada premierke Therese May, je po Hammondovih besedah najboljša možnost. Poudaril je, da pri tem ne gre le za gospodarske, temveč vse politične ugodnosti.

Brexit bo ne glede na njegov scenarij škodoval britanskemu gospodarstvu, bi pa razplet dogodkov lahko bil precej slabši, če Mayjevi ne bi uspelo izpogajati takšnega ločitvenega sporazuma z EU, je dejal Hammond. "Premierkin dogovor bo stroške za gospodarstvo znižal na najnižjo možno raven, tako da bo vpliv na gospodarstvo kar najmanjši," je dodal.

Voditelji 27 članic EU so ločitveni sporazum z Združenim kraljestvom potrdili v nedeljo. Sporazum ureja tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje, ki naj bi trajalo do konca leta 2020, a ga bo mogoče podaljšati za največ dve leti.

Dogovor mora zdaj potrditi še britanski parlament, ki bo o njem glasoval 11. decembra. Hammond je na vprašanje, kaj bo, če parlament dogovora ne potrdi, odgovoril, da se bo kabinet Mayjeve sestal in odločil o najboljših možnih nadaljnjih korakih. Prepričan je sicer, da bodo parlament uspeli prepričati v nujnost podpore sporazumu.