c S
Razpoloženje nemških potrošnikov slabše 28.11.2018 11:05 Nürnberg, 28. novembra (STA) - Rast inflacije in negotovost glede globalne gospodarske rasti negativno vplivajo na razpoloženje med nemškimi potrošniki. Kazalnik zaupanja potrošnikov, ki ga za mesec vnaprej izračunava raziskovalna hiša GfK, je upadel za 0,2 točke na 10,4 točke, potem ko je bil novembra nespremenjen pri 10,6 točke, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemške potrošnike skrbi morebitno ohlajanje globalnega gospodarska, pa tudi trgovinski spor med Kitajsko in ZDA, brexit in težave Italije s proračunom. Raziskovalna hiša GfK je v analizi raziskave, opravljene med 2000 potrošniki, zapisala, da v prihodnosti že vidijo "prve temne oblake".

Potrošnike skrbi tudi inflacija v Nemčiji, ki je oktobra dosegla 2,5 odstotka, kar predstavlja najvišjo raven po septembru 2008. Inflacijo pa dviguje predvsem dražje gorivo.

Kljub slabšemu razpoloženju pa Nemci še niso začeli varčevati, saj potrošnjo spodbujajo visoka zaposlenost in rast plač.