c S
Cene nafte višje 28.11.2018 09:15 Singapur, 28. novembra (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju zvišale. Cene so navzgor potisnile informacije interesnega združenja American Petroleum Institute (API), ki je zvečer poročal, da so ameriške zaloge nafte prejšnji teden upadle za 2,6 milijona sodov.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena v januarju, je bilo treba zjutraj odšteti 61,18 dolarja, kar je 97 centov več kot v torek. Teksaška lahka nafta za dobavo v januarju se je podražila za 82 centov na 52,38 dolarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Analitiki padec ameriških zalog nafte pripisujejo nižji proizvodnji. Padec zalog nafte sicer ponavadi cene potiska navzgor. Cene dviguje tudi trgovinski spor med Kitajsko in ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je v intervjuju za ponedeljkovo izdajo ameriškega časnika Wall Street Journal dejal, da bodo ZDA, če ne bo dogovora med državama, "zelo verjetno" podvojile sedanje carine, uvedene za 250 milijard dolarjev kitajskega izvoza.