c S
Študija škodo Trumpovih carin ocenjuje na 2400 dolarjev po gospodinjstvu 28.11.2018 07:15 Washington, 27. novembra (STA) - Carine in drugi trgovinski spori bodo ameriško gospodinjstvo v letu 2019 povprečno stale po 2400 dolarjev, ugotavlja študija učinka carin predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki jo je naročilo podjetje v lasti republikanskih donatorjev bratov Koch. Če se zadeve ne uredijo, bo škoda po oceni študije do leta 2030 narasla na 17.300 dolarjev.

Študijo je po naročilu Koch Industries, ki vodi aktivno kampanjo proti Trumpovim carinam, izvedlo svetovalno podjetje ImpactECON. To v študiji ugotavlja, da bo škoda nastala zaradi višjih cen, nižjih plač in manjših koristi od investicij.

Študija upošteva Trumpove carine na jeklo in aluminij in carinsko vojno s Kitajci ter ugotavlja, da bo trenutna gospodarska rast Američane še ščitila pred padci plač in izgubami delovnih mest, vendar pa naj bi carine sčasoma uničile 2,75 milijona delovnih mest večinoma med neizobraženimi kmeti in delavci, ki predstavljajo Trumpovo volilno bazo.

Trumpove carine bodo leta 2019 ameriškemu gospodarstvu odvzele 365 milijard dolarjev. Če bodo vztrajale, pa bo škoda v letih od 2019 do 2030 narasla na 2800 milijard dolarjev. Ameriški tehnološki sektor je moral zaradi Trumpovih carin na uvoz iz Kitajske od 6. julija plačati 349 milijonov dolarjev več kot v enakem obdobju lani, kar pomeni 195-odstotno rast stroškov.

Študija ocenjuje tudi, da se bodo zaradi Trumpovih carin tudi malce preusmerili trgovinski tokovi. EU, Japonska in Južna Koreja bodo zmanjšali uvoz iz Severne Amerike, Rusija naj bi izvoz povečala, Argentina in Brazilija bosta okrepili medsebojno menjavo, Kitajska pa bo prodala več drugam kot v ZDA.