c S
Podjetja do uspeha z inovativnim vodenjem in učenjem iz napak 28.11.2018 07:20 Brdo pri Kranju, 27. novembra (STA) - Pred današnjo podelitvijo tradicionalnih priznanj FDI Award za najboljše tuje vlagatelje je javna agencija Spirit na Brdu pri Kranju pripravila drugo raziskovalno srečanje med podjetji s tujim in mešanim kapitalom. Govorci so kot pomembne gradnike uspeha izpostavili inovativno vodenje, pametno uporabo sodobnih tehnologij in učenje iz napak.

Zbrane je najprej nagovorila srebrna olimpijka, danes pa uspešna podjetnica in mednarodna znanstvenica Sara Isaković, ki se med drugim ukvarja s psihološkim vidikom doseganja zastavljenih ciljev. Osredotočila se je na pomen vizualizacije, ki je eden od načinov za lažje doseganje ciljev.

Pri posamezniku, ki si potek določene situacije predstavlja vnaprej, po njenih besedah obstaja zelo velika verjetnost, da se bo situacija zanj tudi v resnici odvila tako. "Samozavest je namreč v tem primeru višja, saj nam situacija ni več neznana," je pojasnila. Pomembna so tudi čustva, saj si ljudje zapomnimo čustvene dogodke, zato je zelo koristno, da v vizualizacijo vključimo tudi čustva, je dodala.

Izvršni direktor švicarskega podjetja Sportradar, ki se ukvarja z zbiranjem in analizo športnih podatkov, David Lampitt je spregovoril o povezovanju umetne inteligence in talentov človeka. Kot je povedal, njihove stranke zanimajo novi podatki, ki jih ni enostavno najti, tu pa se izkaže Sportradar s svojimi rešitvami.

Podjetje je s pomočjo umetne inteligence močno zmanjšalo število podatkov, ki jih mora pregledati človek, s čimer so povečali učinkovitost in produktivnost. "Vsako podjetje bi moralo preizkusiti možnosti, ki jih nudi umetna inteligenca," je prepričan Lampitt.

Pomemben vidik poslovnega uspeha je tudi učenje iz napak, ki so po mnenju nekdanje dolgoletne predsednice uprave Domela Jožice Rejec sestavni del procesa inovativnosti. "Zato se jih ne smemo bati; zagotovo bodo prišle. Pomembno je, da jih rešuješ in iščeš vzroke zanje," je poudarila.

Prepričana je, da se je treba o napakah odkrito pogovarjati in iskati rešitve, zaposleni pa morajo aktivno sodelovati v celotnem procesu odpravljanja napak. "Napake in reklamacije je treba izkoristiti kot naravni pritisk za iskanje rešitev," je še dodala.

Soustanovitelj in komercialni direktor podjetja Genialis Nejc Škoberne pa je zbranim predstavil svoj pogled na vodenje podjetja, ki temelji na nekonvencionalnih načinih. Ključni vrednoti voditeljev 21. stoletja sta po njegovem mnenju ponižnost in ranljivost, ki v kombinaciji z iskrenostjo in transparentnostjo ustvarita delovno okolje, v katerem se zaposleni počutijo varne.

Visoko izobraženi mladi, ki imajo pri zaposlovanju veliko možnosti izbire, po Škobernetovih besedah iščejo predvsem občutek sovoditeljstva. "Da ne delajo zate, ampak s teboj. Pomembni so zelo dobri odnosi v kolektivu," je še poudaril.