c S
V DZ kritično ob zaključnem računu proračuna 2017 27.11.2018 12:07 Ljubljana, 27. novembra (STA) - V DZ je bilo danes ob obravnavi zaključnega računa državnega proračuna za leto 2017 slišati kritike, ker je računsko sodišče tudi za ta proračun, podobno kot za tiste v letih pred tem, izreklo mnenje s pridržkom, poslanci so bili nezadovoljni tudi s črpanjem evropskih sredstev. Koalicija bo sicer zaključni račun podprla, opozicija bo proti.

V letu 2017 se je v državni proračun nateklo 8,83 milijarde evrov prihodkov, kar je 16 milijonov evrov oz. 0,2 odstotka manj od načrtovanih. Višji od načrta so bili prilivi od dohodnine in davka od dohodkov pravnih oseb. Edino večje odstopanje na prihodkovni strani so prejeta sredstva iz EU, ki so znašala 42 odstotkov načrtovanih, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za finance Saša Jazbec. Po njenih besedah je razkorak na "predvsem posledica manjšega črpanja kohezijske politike iz številnih razlogov, kar pa samo po sebi ni vplivalo na saldo državnega proračuna".

Odhodkov je bilo za 9,16 milijarde evrov, kar je 371 milijonov evrov oz. štiri odstotke manj od načrtov. Slovenija je v proračun EU vplačala 378 milijonov evrov, kar je 10 odstotkov manj, kot so načrtovali. "V odnosu do proračuna EU smo dosegli neto proračunski presežek v višini devet milijonov evrov, proračunski primanjkljaj državnega proračuna pa je znašal 326 milijonov evrov oziroma je bil polovico nižji od načrtovanega," je dejala Jazbečeva.

Računsko sodišče je zaključnemu računu izreklo mnenje s pridržkom zaradi ugotovljenih napak pri izkazovanju prejemkov in izdatkov. Kot je na seji komisije DZ za nadzor javnih financ v začetku meseca povedal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, se nepravilnosti tako kot prejšnja leta vežejo na različne vrste izdatkov, najbolj pogoste so na področju transferjev, pomemben del pa tudi pri plačah in t. i. splošni proračunski rezervaciji.

Državna sekretarka je povedala, da na vseh področjih, kjer računsko sodišče očita nepravilnosti, izvajajo aktivnosti za ureditev stanja in iščejo rešitve na sestankih z računskim sodiščem. Na ministrstvu pričakujejo, da bo računsko sodišče v porevizijskem poročilu popravljalne ukrepe ocenilo kot zadovoljive, ter upajo, da bo v prihodnje vedno manj ugotovljenih napak.

V SDS in NSi so poudarili, da se napake ponavljajo iz leta v leto, ministrstvo oz. vlada pa izvajanja proračuna ne popravi, zato v poslanskih skupinah zaključnega računa ne morejo podpreti. Vsebinsko so bili kritični predvsem do črpanja evropskih sredstev.

Koalicija bo zaključni račun podprla, so pa opozarjali, da bi bilo treba nepravilnosti, na katere opozarja računsko sodišče, odpraviti. Poleg tega so zaskrbljeni nad neučinkovitostjo črpanja evropskih sredstev in pričakujejo, da se bo temu področju v prihodnje namenilo veliko pozornosti.