c S
Britanski parlament bo o dogovoru o brexitu odločal 11. decembra 27.11.2018 06:32 London, 26. novembra (STA) - Britanski parlament bo o dogovoru o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije odločal 11. decembra, je danes sporočila britanska premierka Theresa May. Kot je dodala v govoru v britanskem parlamentu, bo glasovanje sledilo petim dnem razprave, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dejala je še, da bo spodnji dom parlamenta "odločil, ali želimo uresničiti voljo ljudstva, ki je na referendumu glasovalo za brexit".

"Naša dolžnost je, da v prihodnjih tednih do najmanjše podrobnosti preučimo ta dogovor, o njem razpravljamo s spoštovanjem, da prisluhnemo volivcem in odločimo, kaj je v našem nacionalnem interesu," je pred poslanci poudarila britanska premierka.

Dejala je še, da poslanci dogovor lahko podprejo ali pa ga zavrnejo in se s tem "vrnejo na začetek".

Potem ko so ločitveni sporazum z Združenim kraljestvom v nedeljo v Bruslju potrdili voditelji 27 članic EU, je britanska premierka danes bojevito zagovarjala dogovor v parlamentu v Londonu.

"Britansko ljudstvo si želi, da napredujemo z dogovorom," je dejala poslancem v spodnjem domu parlamenta, ki jih je pozvala k spoštljivi razpravi. Izrazila je prepričanje, da je to najboljši možen dogovor in da je sprejetje v interesu države ter v skladu s tem, kar so pričakovali Britanci na referendumu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Priznala je, da je zaskrbljena zaradi določil, s katerimi se bodo izognili fizičnemu nadzoru na meji med Irsko in Severno Irsko. T. i. varovalka predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je medtem poudaril, da je premierka domov prinesla dogovor, ki je slab za državo.

Mayeva se sicer z uporom ne sooča le pri opoziciji, ampak tudi v vrstah svojih konservativcev. Več deset zagovornikov brexita namreč zavrača ločitveni dogovor.

Tudi severnoirska DUP, ki britansko manjšinsko vlado podpira v parlamentu, ne namerava podpreti dogovora, saj stranka zavrača posebno vlogo Severne Irske. Poslanec DUP Nigel Dodds je danes dejal, da je varovalka slaba za državo in gospodarstvo.

Predsednica britanske vlade že dlje časa svari pred razkolom in negotovostjo, če parlament ne bo potrdil dogovora. Po njeni oceni potem grozi ali neurejen izhod s skrajnimi posledicami za gospodarstvo in družbo ali pa se brexit niti ne bo zgodil.

Mediji medtem ugibajo, da se vlada v Londonu že pripravlja na zavrnitev dogovora in zato v ozadju pripravlja novega, ki pa naj bi prepričal zadostno število poslancev, da bo sprejet.