c S
Pahor v pogovore o kandidatu za novega guvernerja 27.11.2018 07:41 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor bo z vodji poslanskih skupin DZ začel posvetovanja o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije. Danes bo o tem govoril z LMŠ, SD, SMC, SDS in Levico ter skušal ugotoviti, ali kdo od kandidatov uživa potrebno podporo poslancev oz. njihovih 46 glasov.

Pahor bo v sredo pogovore nadaljeval z DeSUS, SAB, NSi, SNS in predstavnikoma narodnih skupnosti. Načrtuje namreč, da bi predlog kandidature v DZ lahko poslal v času, ki bo omogočal, da bo ta o guvernerju lahko odločal na decembrski seji.

Generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač je prejšnji teden po poslanskih skupinah preverila stališča do kandidatov. To so ekonomista Igor Masten in Jože Damijan, v. d. direktorja Umarja Boštjan Vasle, Eva Lorenčič iz ECB in nekdanji prvi mož Kada Tomaž Toplak.

Minuli teden so bili v poslanskih skupinah glede podpore kateremu od petih kandidatov, ki so se prijavili na poziv, ali kakšnemu novemu še skrivnostni. Le v NSi in SAB so povedali, da podpirajo Mastena, Levici pa se zdi najboljši kandidat Damijan.