c S
Počivavškova skupina sindikatov pred parafiranjem stavkovnega sporazuma 27.11.2018 07:40 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Predstavniki vlade in koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, naj bi danes popoldne predvidoma parafirali stavkovni sporazum, so za STA potrdili tako na vladni kot sindikalni strani. Podrobnosti dogovora še niso znane.

Predvidena je parafa enega sporazuma, katerega besedilo bo enako za celotno skupino sindikatov, v nadaljevanju pa bodo predstavniki sindikatov morali za podpise sporazumov za reševanje njihovih stavkovnih zahtev dobiti mandat organov sindikatov. Postopki v posameznih sindikatih so sicer različni in trajajo različno dolgo, nikjer pa naj ne bi trajali več kot nekaj dni.

Kot je v ponedeljek pojasnil Počivavšek, je sindikalna stran vladni že v petek poslala pripombe na četrtkov čistopis predloga, ki ga je po sredinem srečanju pripravila vlada. Ta se je zdaj opredelila do zadnjih pripomb in po Počivavškovih navedbah ocenila, da so predlogi zanje sprejemljivi. "Na končno besedilo še čakamo," je dejal Počivavšek, a dodal, da "če bo vse po sreči, bo sporazum v torek parafiran".

Sindikati v Počivavškovi skupini sicer med drugim zastopajo veterinarje, carinike, vojake, zaposlene v državni upravi, centrih za socialno delo in v kulturi. Prav tako znotraj te skupine sodelujejo sindikati, ki zastopajo del zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Šolski sindikat Sviz in dva zdravstvena sindikata so sporazume o razreševanju stavkovnih zahtev z vlado parafirali že minuli teden. Z njimi so predvideni splošni dvigi plač za vse zaposlene, izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest in zvišanje nekaterih dodatkov.