c S
Elektro Ljubljana s svojo prvo polnilnico za električne avtomobile na Hrvaškem 26.11.2018 15:00 Zagreb/Ljubljana, 26. novembra (STA) - Družba Elektro Ljubljana je odprla prvo polnilnico za električna vozila v sklopu mreže Gremo na elektriko v Zagrebu, ki so jo postavili v sodelovanju z Zagrebškim prometnim zavodom. Vse polnilnice iz mreže je mogoče daljinsko nadzorovati, izdelali pa so tudi mobilno aplikacijo, ki med drugim omogoča preverjanje zasedenosti in rezervacijo.

Kot so sporočili iz Elektra Ljubljana, ki v Sloveniji za razvoj javne polnilne infrastrukture skrbi od leta 2010, je minuli teden odprta polnilnica del mreže 122 polnilnic Gremo na elektriko.

Vse polnilnice iz te mreže je mogoče daljinsko nadzorovati, skrbeti za njihovo vzdrževanje, na njih pa je omogočeno je tudi gostovanje. Uporaba je mogoča prek mobilne aplikacije, ki omogoča registracijo, iskanje najbližje polnilnice, preverjanje zasedenosti, aktiviranje in rezervacijo.

V Elektru Ljubljana so prepričani, da mora mreža polnilnic z namenom, da postane učinkovita, preraščati v partnerstva različnih ponudnikov storitev, kot so občine, dobavitelji opreme in individualni lastniki.

Kot je ob odprtju polnilnice minuli teden, ki sta se ga udeležila tudi zagrebški in ljubljanski župan Milan Bandić in Zoran Janković, poudaril predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič, so partnerstva na Hrvaškem izjemno veseli.

"Prepričani smo, da bo to partnerstvo prineslo nov zagon energetskemu razvoju EU ter da bodo oplemeniteno znanje in izkušnje, ki jih premoremo, prispevali k pospešenemu razvoju električne mobilnosti in bolj zeleni prihodnosti tudi na Hrvaškem," je dodal.

Elektro Ljubljana je med lanskim in letošnjim junijem na 54 polnilnicah za električne avtomobile po Sloveniji zabeležil skoraj 28.000 polnjenj. Samo maja so na polnilnicah porabili toliko električne energije kot v celotnem letu 2016. Najbolj obiskane so polnilnice v Ljubljani; najpogosteje tista na Miklošičevi ulici, kjer je bilo med lanskim in letošnjim junijem okrog 1300 polnjenj.