c S
Rok za oddajo ponudb za širitev potniškega terminala na Brniku podaljšan do konca meseca 26.11.2018 14:55 Brnik, 26. novembra (STA) - Fraport Slovenija je še drugič podaljšal rok za oddajo ponudb za izvedbo gradbenih, obrtniških in inštalaterskih del za razširitev obstoječega oziroma izgradnjo novega potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Že enkrat podaljšani rok bi se sicer iztekal danes, a je bil na željo ponudnikov prestavljen na 30. november.

Za gradnjo novega potniškega terminala na brniškem letališču vlada precejšnje zanimanje gradbenih podjetij, ki pa so za pripravo vse potrebne dokumentacije prosila za dodatni rok. Tako so v Fraportu Slovenija prvotni rok, ki je bil postavljen 15. novembra, prestavili na danes, nato pa so zaradi številnih vprašanj interesentov rok zamaknili še za nekaj dni na konec novembra.

Fraport Slovenija, ki je upravljavec ljubljanskega letališča, namerava severozahodno ob obstoječega potniškega terminala, ki je bil zgrajen leta 1973 in razširjen leta 2007, zgraditi nov del potniškega terminala. Vanj bodo umeščeni prostori prihoda in odhoda potnikov, sortirnice prtljage, sprejema in oddaje prtljage, varnostno kontrolna območja, komercialne površine in čakalnice pred vstopom na letala.

Novi del terminala se preko povezovalnega hodnika navezuje na obstoječi terminal in deloma posega vanj, zato razpisna dela obsegajo tudi posege v obstoječe dele terminala. Zunanja ureditev pa predvideva navezavo na novo cestno omrežje, ureditev prometa mimo terminala in preureditev obstoječe dovozne ceste s parkirišči. Poseg obsega tudi delno rušenje stare upravne stavbe, je razvidno iz razpisa.

Širitev terminala, ki naj bi po prvotnih ocenah stala okoli 16 milijonov evrov, naj bi stekla prihodnje leto, končana pa naj bi bila leta 2020. Glavni namen je razširitev zmogljivosti za sprejem in odpravo potnikov ter sortiranje prtljage.

V času največjih prometnih konic namreč na letališču nastajajo ozka grla, ker obstoječa infrastruktura ne sledi precejšnjemu povečevanju prometa. Trenutne kapacitete omogočajo oskrbo 600 potnikov na uro, ob konicah pa to številko precej presežejo. Z novim terminalom oziroma širitvijo obstoječega bodo to težavo rešili, saj bodo lahko oskrbeli do 1250 potnikov na uro.

Na brniškem letališču so v prvi polovici tega leta zabeležili 831.000 potnikov, kar je 15 odstotkov več kot v prvi polovici lanskega leta. Fraport Slovenija je v tem času vknjižil 22 milijonov evrov prihodkov, kar je 18,9 odstotka več kot v prvi polovici lanskega leta. Čisti dobiček pa se je povečal za 100 odstotkov na 3,1 milijona evrov.