c S
Tomosovi delavci vložili predlog za stečaj 26.11.2018 13:29 Koper, 26. novembra (STA) - Tomosovi delavci so prejšnji teden vložili predlog za stečaj družbe, je za STA potrdil sindikalist Skeia Sašo Ristič. Delavci so to storili po tem, ko niso dobili izplačanih plač, prispevkov, regresa in v nekaterih primerih niti solidarnostnih pomoči, je dodal Ristič.

Korak zaposlenih za Rističa sicer ni presenetljiv, je pa ob tem obžaloval, kar se dogaja s Tomosom, saj gre za podjetje z dolgoletno tradicijo in mednarodno priznano blagovno znamko.

O vložitvi predloga za stečaj Tomosa, na katerega ima direktor in lastnik Iztok Pikl še čas za odgovor, so sicer že v soboto poročale Primorske novice. Pikl za časnik predloga za stečaj ni komentiral, saj ga še ni videl, a je obenem poudaril, da podjetje še ni zrelo za stečaj.

"Tomosu je še mogoče pomagati," je za Primorske novice izjavil Pikl, ki pa ni pojasnil, kako. Priznal je, da delavcem dolguje regres in dve plači, toda dodal, da se z njimi dogovarja o možni rešitvi. Glede prispevkov pa je pristavil, da jih poplačuje.

Po informacijah časnika je Hidria medtem zavarovala svoje terjatve nad Tomosom, tudi s hipotekami nad stroji, ki jih je izvršitelj nedavno zarubil.

Težave koprskega Tomosa se v zadnjih mesecih stopnjujejo. Poleg težav z izplačili zaposlenim je tako Pikl, ki je leta 2015 prevzel Tomos, na novinarski konferenci prejšnji mesec priznal, da jim je finančna uprava začasno celo blokirala račune. Več je tudi odprtih terjatev s strani Hidrie, ki jim je celo prepovedala razpolaganje s Tomosovo blagovno znamko. Zaradi medijskega poročanja o težavah Tomosa je od lastniškega vstopa v koprsko družbo nazadnje odstopila tudi Pošta Slovenije.