c S
Novembra slabše gospodarsko razpoloženje 26.11.2018 12:58 Ljubljana, 26. novembra (STA) - Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je novembra poslabšalo. Vrednost kazalnika gospodarske klime je dosegla 10,1 odstotne točke. S tem je bila za 1,5 odstotne točke nižja kot oktobra, za 6,1 odstotne točke nižja kot novembra lani, a še vedno za 11,4 odstotne točke višje od dolgoletnega povprečja.

Kot so danes sporočili iz statističnega urada, je na znižanje v mesečni primerjavi najbolj vplival kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih. Negativna sta bila tudi vpliva kazalnikov zaupanja v trgovini na drobno in storitvenih dejavnostih, medtem ko sta na mesečno spremembo pozitivno vplivala kazalnika zaupanja v gradbeništvu in med potrošniki.

V letni primerjavi pa so na znižanje kazalnika negativno vplivali vsi kazalniki razen kazalnika zaupanja v gradbeništvu. Najbolj negativen doprinos je imel kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih, sledili so kazalniki v storitvenih dejavnostih, med potrošniki in v trgovini na drobno.

Statistični urad je danes objavil tudi izsledke novembrske raziskave o poslovnih tendencah. Vrednost kazalnika zaupanja je bila v mesečni primerjavi v gradbeništvu višja, v trgovini na drobno in v predelovalnih dejavnostih je bila nižja, v storitvenih dejavnostih pa enaka.

Analiza stanja v predelovalnih dejavnostih je pokazala, da je letos sredstva vlagalo 97 odstotkov podjetij v tej dejavnosti, njihova investicijska vlaganja pa so bila v povprečju za 17 odstotkov višja kot lani. Največ so vlagala v zamenjavo stare opreme, širitev zmogljivosti ter v avtomatizacijo in mehanizacijo.

Na vlaganja v letošnjem letu so spodbudno vplivali povpraševanje, razpoložljivost finančnih virov ali dobiček ter tehnični dejavniki. Isti dejavniki naj bi spodbudno vplivali tudi na vlaganja v prihodnjem letu, so navedli statistiki.

Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih se je sicer zmanjšal predvsem na račun padca vrednosti kazalnika pričakovana proizvodnja. Kazalnik zaupanja v trgovini na drobno pa se je znižal zaradi negativnega vpliva kazalnika prodaja.

Vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvo se je novembra povečala in je bila na mesečni ravni višja drugi mesec zapored. Najbolj se je izboljšala zaradi kazalnika pričakovano zaposlovanje, ki se je povečal za osem odstotnih točk.