c S
Razpoloženje v nemškem gospodarstvu spet slabše 26.11.2018 10:57 München, 26. novembra (STA) - Razpoloženje v nemškem gospodarstvu, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je novembra tretji mesec zapored poslabšalo. Vrednost indeksa se je na mesečni ravni znižala za 0,9 točke na 102 točki. Podjetja so bolj pesimistična glede trenutnega stanja, usahnila so tudi pričakovanja glede prihodnjih razmer.

To skupaj z ostalimi pokazatelji stanja kaže na le 0,3-odstotno gospodarsko rast v zadnjem četrtletju, je ob tem v sporočilu za javnost zapisal predsednik Ifa Clemens Fuest in dodal, da se nemško gospodarstvo ohlaja.

Vrednost kazalnika ocen trenutnega stanja se je novembra oblikovala pri 105,4 točke, potem ko je bila oktobra pri 106,1 točke, medtem ko se je kazalnik pričakovanj za prihodnjih šest mesecev znižal z 99,7 na 98,7 točke.

V proizvodnem sektorju se je vrednost kazalnika znižala z 19,3 na 17,6 točk, predvsem zaradi slabših ocen trenutnih razmer, poslabšala so se tudi pričakovanja za prihodnjega pol leta; le nekaj proizvajalcev stavi na izboljšanje. Je pa več sodelujočih podjetij v raziskavi napovedalo, da bodo zvišali cene.

Tudi v storitvenih dejavnostih se je razpoloženje poslabšalo, vrednost kazalnika se je znižala z 31,6 na 30,1 točke. Podjetja v tem sektorju so sicer za kontrast bolj optimistična glede trenutnih razmer.

Slabše so razpoloženi tudi trgovci, kazalnik se je znižal z 10,2 na 9,8 točke. V tej dejavnosti je razpoloženje različno: medtem ko so trgovci na drobno izboljšali oceno trenutnih razmer, pa so jo v trgovini na debelo poslabšali.

V gradbeništvu se je rast ustavila. Vrednost kazalnika je novembra upadla na 29,7 točke, potem ko je bila oktobra pri 32,3 točke. Podjetja v tej dejavnosti so precej manj zadovoljna s trenutnimi razmerami, manj optimistična so tudi glede prihodnjih razmer.