c S
Praznični čas lahko polepšate tudi socialno šibkejšim 24.11.2018 22:43 Ljubljana, 24. novembra (STA) - Prihajajoči decembrski prazniki so tudi čas veselja in obdarovanja. Številne dobrodelne akcije in projekti, nekateri so se že začeli, predstavljajo priložnost, da ljudje pomagajo in obdarujejo tudi socialno šibkejše. Med drugim lahko postanejo božiček za en dan, otrokom uresničijo želje, obdarujejo brezdomce ali podarijo hrano.

Vse od 15. novembra je mogoče otroke med drugim obdarovati v sklopu projekta Božiček za en dan, v okviru katerega so lani obdarili skupaj 10.713 otrok. Geslo projekta je Majhna škatla za velik nasmeh. Tisti, ki želijo postati božički za en dan, se morajo najprej prijaviti na njihovi spletni strani, kjer je tudi objavljen seznam otrok, ki jih lahko obdarujejo.

Okrašeno škatlo, ki naj vsebuje nekaj za crkljanje, nekaj za osebno higieno, šolske potrebščine, igračo in sladkarije, je treba nato z etiketo dostaviti na eno izmed zbirnih mest.

Poleg tega tudi letos poteka dobrodelna akcija Trije zimski botri v sodelovanju s projektom Botrstvo v Sloveniji, v kateri otrokom iz socialno šibkejših okolij izpolnjujejo skrite želje. Na spletni strani akcije se po vnosu elektronske pošte pojavijo pisma otrok z željami, med katerimi se lahko izbira.

Paket z darilom, na katerem je koda otroka, je mogoče posredovati po pošti najpozneje do četrtka, lahko pa ga darovalci dostavijo tudi osebno na katerega izmed prevzemnih mest, ki so navedena na spletni strani akcije.

V sklopu božične akcije Anina zvezdica bodo medtem decembra zbirali hrano z daljšim časovnim rokom uporabe, kot so med drugim testenine, ribji in mesni namazi, vložena zelenjava in sadje, moka, žitarice, sladkarije ter kava in čaj.

"Povežimo se, zasijmo in pomagajmo družinam preživeti lepe praznične dni," so zapisali na spletni strani, na kateri bodo prihodnji teden objavili podatke, kdaj in kje se lahko daruje. Glavno skladišče sicer ostaja v ljubljanskem nakupovalno-logističnem središču BTC, v dvorani 18 (pod Karting centrom). Tudi letos bodo od 1. do 31. decembra hrano zbirali še v vseh trgovinah Spar in Interspar v Sloveniji.

Tudi v akciji Čarobna zima, ki poteka pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji, želijo otrokom omogočiti nepozabna praznična doživetja. Na spletni strani akcije je mogoče prispevati poljuben znesek. Vsa sredstva bodo nato namenili za obisk prazničnih in zimskih dogodkov, med drugim kina, božičnih in novoletnih koncertov drsališč in sankališč.

V mariborskem društvu Humanitarček letos izvajajo že šesto akcijo, v kateri lahko vsakdo kot božiček obdaruje brezdomca. Kot so sporočili iz društva, letos na skrite božičke čaka kar 390 pisem brezdomcev. Na spletni strani društva se vsak lahko prijavi, nato izbere naključnega brezdomca in prejme njegovo pismo z željami.

Najpogosteje, predvsem tisti s Štajerske, so si zaželeli kape Nogometnega kluba Maribor, nekateri so si zaželeli karto za vlak do sosednjega mesta, obisk praznične prestolnice ali predstave. Nekaj je tudi želja po skupnem druženju, so sporočili iz društva. Pakete lahko darovalci do 10. decembra pošljejo po pošti na naveden naslov ali pa jih med 1. in 12. decembrom prinesejo v mariborsko restavracijo Cantante Cafe Tabor.

V Parku Tivoli se bo 14. decembra odvijal tudi dobrodelni tek in pohod božičkov, katerega namen je spodbujanje teka in hoje kot rekreacije tudi v zimskem obdobju ter zbiranje sredstev za sklad Rdečih noskov. Ker gre za pohod in tek božičkov, sodelujoči nosijo tudi božičkove kape.