c S
Talum kljub nepredvidljivim razmeram zaključuje uspešno leto 26.11.2018 07:25 Kidričevo, 25. novembra (STA) - Za Talum se kljub izredno dinamičnim in nepredvidljivim razmeram v svetovni aluminijski industriji izteka uspešno leto, je pred dnevi ob tradicionalnem tovarniškem prazniku povedal predsednik uprave Marko Drobnič. Kot je dodal, je nova poslovna strategija do leta 2022 usmerjena v nadaljnje višanje dodane vrednosti na ravni celotne skupine.

Po Drobničevih besedah so razmere v svetovni aluminijski industriji letos izredno dinamične in nepredvidljive, predvsem na področju zagotavljanja surovin kot tudi rasti njihovih cen.

"V pogovorih s kolegi iz panoge ugotavljamo, da takih razmer ne pomnimo. Te žal niso posledica fizičnega trga, temveč so posledica drugih dejavnikov. Predvsem sprejetih odločitev in vplivov s strani ZDA, Rusije in Kitajske," je pojasnil prvi mož Taluma, ki je pri tem mislil na sprejete sankcije ZDA do nekaterih ruskih podjetij, uvedbo carin s strani ZDA in upoštevanje omejevanja proizvodnje zaradi okoljskih obremenitev na Kitajskem.

V Kidričevem so se zato letos morali hitro odzvati zlasti tam, kjer so bile razmere najbolj kritične - pri cenah surovin za proizvodnjo primarnega aluminija, še posebej glinice. Ker bo proizvodnja aluminija v Evropi zaradi okoliščin in vplivnih dejavnikov razmeroma občutljiva, so v Talumu že leta 2012 med svoje strateške cilje zapisali povečevanje dodane vrednosti svojih izdelkov.

Po tej poti bodo nadaljevali tudi v novi poslovni strategiji za obdobje 2018-2022, v kateri ključna strateška usmeritev ostaja nadaljnje višanje dodane vrednosti na ravni celotne skupine. Poudarki in aktivnosti bodo po Drobničevih besedah na trajnostnem razvoju ter na prenovi in optimizaciji poslovnih procesov in digitalizaciji.

"Velik potencial vidim na področju razvoja z inoviranjem, in to na področju materialov, izdelkov in tehnologij. Ena od ključnih prioritet je tudi razvoj zaposlenih za obvladovanje sprememb, kar nam narekuje dinamika zunanjega okolja, ki je izjemno dinamično in nepredvidljivo, zato se moramo za obstoj hitro prilagajati in spreminjati ter to ustrezno obvladovati," je zastavljeno strategijo povzel Drobnič.

Sicer pa so Talumovo poslovanje še posebej v zadnjem letu najbolj opredeljevale kaotične razmere na svetovnih trgih, a so s hitrim odzivanjem in prilagajanjem proizvodnih procesov uspeli posledice omiliti.

Za letos tako načrtujejo okoli 360 milijonov evrov prihodkov, kar je približno tri odstotke boljši dosežek kot leto prej, dobiček pa bo naj bi bil nekaj nižji kot leta 2017, in sicer okoli 1,5 milijona evrov. Letošnje leto je bilo zaradi rasti proizvodnje po Drobničevih besedah dinamično tudi na področju zaposlovanja. Trenutno je v skupini zaposlenih več kot 1500 ljudi, približno 125 več kot ob koncu leta 2017.