c S
Vojaki po skupnih pogajanjih še na usklajevanje z resornim ministrstvom 26.11.2018 07:25 Ljubljana, 25. novembra (STA) - V pogajanja o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja so vključeni tudi vojaki, ki nimajo možnosti stavke. Kot pravi Marjan Lah iz sindikata ministrstva za obrambo, je kot za ostale, uvrščene do 26. plačnega razreda, tudi za vojake predviden dvig za en plačni razred. Za nekatera delovna mesta v vojski pa so uskladili dvig za dva.

Omenjeni sindikat je v pogajanjih sodeloval v okviru koordinacije stavkovnih odborov dela sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Ta z vladnimi pogajalci sicer še ni dosegla dogovora, a so pogovori v sklepni fazi.

Ker so bile pooblaščene uradne osebe vključene v prvi del odprave plačnih anomalij, je prvotni vladni predlog zanje predvideval, da bi ostali na istem. A so se nato tudi pri njih dogovorili o dvigu za en plačni razred.

V tem delu so zadovoljni, je za STA dejal sekretar sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah. A za končno oceno izpogajanega bo po njegovih besedah treba še počakati.

Delovna mesta v Slovenski vojski se namreč v plačne razrede uvrščajo z uredbo, ki jo sprejme vlada. Predlog delovnih mest, kjer bi zaposleni pridobili dva plačna razreda, bodo tako še pregledali z ministrstvom za obrambo. Sestali pa naj bi se predvidoma v ponedeljek.

Kot je opozoril Lah, so v letu 2017, ko naj bi odpravljali anomalije, dejansko povzročili nove in porušili nekatera notranja razmerja v Slovenski vojski. Predlagane izjeme po njegovih besedah kažejo, da to sedaj na nek način prepoznava tudi vladna stran, čeprav s tem, kar so izpogajali, še ne vzpostavljajo nazaj strukture, ki je bila porušena z lansko uredbo, sprejeto kljub nasprotovanju sindikatov. Da je takrat prišlo do še večjih anomalij, pa je po njihovi oceni krivo prejšnje vodstvo ministrstva.

Sicer pa so, kot je pojasnil, zahtevali dva plačna razreda tudi za operaterje v regijskem centru za obveščanje, za katere želijo izhodiščno uvrstitev v 24. plačni razred, kot naj bi to po novem veljalo za vojake, a je za zdaj za operaterje v regijskem centru predviden dvig le za en plačni razred.