c S
Najboljšim tujim vlagateljem tudi letos priznanja agencije Spirit 26.11.2018 07:25 Ljubljana, 25. novembra (STA) - Javna agencija Spirit bo v torek na Brdu pri Kranju podelila tradicionalna priznanja FDI Award za najboljše tuje vlagatelje, ki so bistveno prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva. Nagrade bodo podelili v štirih kategorijah, in sicer za najboljšega zaposlovalca, dolgoročno prisotnost v regiji, odlične poslovne rezultate in logistični center.

Kriteriji, po katerih je strokovna komisija izbrala prejemnike nagrad Invest Slovenia FDI Award 2018, so vsaj 50 zaposlenih v podjetju, nezmanjšano število zaposlenih v preteklem letu in vsaj 35.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Podjetja morajo poslovati z dobičkom, ne smejo biti davčni neplačniki in ne smejo poslovati z davčnimi oazami.

Pri izboru komisija upošteva tudi model Bisnode Failure. Gre za statistični model, ki napoveduje verjetnost neuspeha v prihodnjih 12 mesecih.

V izbor se ne morejo uvrstiti podjetja, kjer je delež tujega lastnika manjšinski, in tista, v katerih je bila združitev ali pripojitev izvedena pred kratkim.

V sklopu torkovega dogodka bo potekalo tudi drugo raziskovalno srečanje med podjetji s tujim in mešanim kapitalom. Teme srečanja bodo med drugim novi gradniki uspeha v svetu hitrih sprememb, povezovanje umetne inteligence in talentov človeka ter učenje iz napak.

Lani je za najboljšega zaposlovalca komisija izbrala podjetje Titus iz Dekanov. V kategoriji dolgoročne prisotnosti v regiji je slavilo podjetje Isokon iz Slovenskih Konjic, ki je del skupine Isosport iz Avstrije, oba pa sta del koncerna Constantia Industries AG s sedežem na Dunaju.

Zmagovalec v kategoriji raziskovalno-razvojna naravnanost in odlični poslovni rezultati je lani postalo podjetje LPKF iz Naklega, ki je del skupine LPKF Laser & Electronics AG iz Nemčije. V kategoriji logistični center pa je prvo mesto osvojilo podjetje Kuehne + Nagel, globalni logistični servis.

Spirit nagrade FDI Award podeljuje skupaj z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo od leta 2006. Nagrade dopolnjujejo širšo slovensko strategijo za privabljanje tujih neposrednih investicij, ki sodi med prioritetna področja.

V skladu s programom spodbujanja internacionalizacije za obdobje 2015-2020 se Slovenija - s ciljem spodbuditi rast tujih neposrednih investicij - predstavlja kot vozlišče za raziskave in razvoj, vozlišče za zeleno gospodarstvo ter kot logistično vozlišče.

V Sloveniji je bilo ob koncu leta 2017 za skupno 13,7 milijarde evrov tujih neposrednih naložb, kar je v primerjavi s koncem leta 2016 pomenilo rast za 704 milijone evrov oz. 5,4 odstotka. V deležu od BDP so tuje naložbe predstavljale 32 odstotkov, s čimer je Slovenija kljub rasti v zadnjih letih še vedno za 25 odstotnih točk zaostajala za povprečjem v EU.