c S
Postojnska jama bo iztisnila male delničarje Certe 23.11.2018 13:54 Cerkno, 23. novembra (STA) - Postojnska jama in Certa Holding sta kot večinska lastnika na današnji skupščini cerkljanske družbe Certa sklenila, da iztisneta manjšinske delničarje iz lastništva. Ti bodo za delnico prejeli sedem evrov, kolikor je Postojnska jama ponudila v prevzemni ponudbi. Mala delničarja iz VZMD sta ob tem napovedala sodno izpodbijanje sklepa o iztisnitvi.

Članica Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) je na skupščini zahtevala vpogled v cenitveno in revizorjevo poročilo, na podlagi katerega je bila oblikovana denarna odpravnina, vendar je ob tem prejela pojasnilo, da tovrstnega gradiva ni, so sporočili iz VZMD. Združenje bo zato v naslednjih dneh preučilo možnosti za sprožitev ustreznih postopkov za dosego poštene oz. dodatne denarne odpravnine, ter k sodelovanju povabilo tudi vse preostale razlaščene delničarje.

Kot izhaja iz sklica skupščine, objavljenega na spletni strani Ajpesa, Postojnska jama v družbi Certa sicer trenutno že obvladuje 95,52 odstotka.

Družba Postojnska jama je v letošnjem letu konsolidirala lastništvo v Certi Holding, ki je nekdaj obvladovala Certo, v začetku jeseni pa izvedla prevzem obeh družb. Za delnico Certe je ponudila sedem evrov, za delnico Certe holdinga pa 3,20 evra.

Certa obvladuje Hotel Cerkno s tamkajšnjim smučarskim središčem in termami, 85,52 odstotka kobariškega podjetja Tik ter četrtinski delež v tovarni elektrotermičnih aparatov Eta Cerkno. V naslednjih letih Postojnska jama v turističnem delu Certe napoveduje nove naložbe.