c S
Bilančni dobiček RTC Krvavec ostaja v družbi 23.11.2018 13:53 Krvavec, 23. novembra (STA) - Lastniki družbe RTC Krvavec so se na današnji skupščini odločili, da bilančnega dobička v višini 633.000 evrov ne bodo delili, temveč bo ostal v družbi. Potrjen pa je bil sklep o prenosu vseh delnic na glavnega delničarja, Alpsko investicijsko družbo, ki ima v lasti 99,2 odstotka delnic. Ob tem so mali delničarji opozorili na prenizko odpravnino.

Današnje skupščine družbe RTC Krvavec se je poleg direktorja Alpske investicijske družbe Janeza Janše, ki je hkrati direktor Krvavca, udeležil le še predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič, so sporočili iz združenja.

Skupščina je potrdila predlagani sklep o prenosu vseh delnic na glavnega delničarja, pri čemer se manjšinskim delničarjem izplača odpravnina v višini 1,53 evra na delnico. VZMD pa je napovedal možnost izpodbijanja sklepa o prenosu oziroma iztisnitvi in povabil male delničarje RTC Krvavec, da se obrnejo na Združenje in se pridružijo postopkom za dosego poštene oziroma dodatne denarne odpravnine.

Alpska investicijska družba je večinska lastnica RTC Krvavca postala letos spomladi, ko je od Uniorja kupila 98,56-odstotni delež družbe za 1,68 milijona evrov oziroma 1,52 evra na delnico. Nato je lastništvo dvignila še s prevzemno ponudbo, v kateri je za delnico ponujala 1,53 evra. Čeprav je odpravnina za prenos še zadnjih delnic določena v isti višini, se VZMD z njo ne strinja.

Kot pravi Verbič, je denarna odpravnina prenizka še toliko bolj, ker Janša ni podprl lastnega predloga o izplačilu dividend v višini 55 centov bruto na delnico. Predlog je bil namreč, da se 616.000 evrov bilančnega dobička uporabi za izplačilo dividend, preostali del dobička v višini 17.000 evrov pa se prenese v naslednje leto.

Kot je za STA danes povedal Janša, so se nato odločili drugače. "Odločili smo se, da bilančni dobiček v celoti ostane v podjetju. V tem času so se namreč pojavile ugodne možnosti investicij in bomo denar raje privarčevali za investicije," je pojasnil Janša, ki ni navedel, za katere naložbe gre, saj je želja veliko in se morajo še odločiti, v kaj bodo najprej vložili.

So pa na skupščini sprejeli predlagana plačila članom nadzornega sveta. Vsak član prejme 150 evrov bruto sejnine na sejo, poleg tega prejme osnovno plačilo za opravljanje funkcije v višini 3500 evrov bruto letno. Hkrati dobi še doplačilo za opravljanje funkcije, če deluje v komisiji nadzornega sveta.