c S
Donos na italijanske obveznice po spravljivih tonih Rima upadel 23.11.2018 13:26 Ljubljana, 23. novembra (STA) - Donos na italijanske države 10-letne obveznice je danes nekoliko upadel, potem ko je italijanski premier Giuseppe Conte namignil na možnost kompromisa z EU v sporu glede italijanskega proračuna. Pribitek italijanskih na referenčne nemške 10-letne obveznice je bil zjutraj pri treh odstotnih točkah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pribitek se je v četrtek povzpel na 3,35 odstotne točke, kar je bilo največ v zadnjih petih letih.

Evropska komisija je v sredo v Bruslju potrdila negativno oceno italijanskega proračunskega načrta in ocenila, da je utemeljena sprožitev postopka proti državi zaradi prekomernega dolga, ki v skrajnem primeru predvideva finančno kazen. To je bila sploh prva zavrnitev nacionalnega proračunskega osnutka v zgodovini EU.

Conte je o dogajanju v četrtek poročal italijanskemu parlamentu. Po njegovih besedah Italija išče "morebitne popravke" nekaterih predvidenih postavk v proračunu. To so trgi videli kot namig, da bi lahko Rim za nekaj mesecev zamaknil reforme o znižanju upokojitvene starosti in finančni pomoči za revne ter s tem razbremenil države finance v letu 2019.

Ukrepi EU proti Italiji sicer še ne veljajo, saj komisija potrebuje potrditev drugih držav. Conte je dejal, da se bo v primeru začetka postopka zavzel za zelo postopno uvajanje. "Prosili bomo za zelo dolge roke," je povedal.

Italijanski premier naj bi sicer o proračunskem sporu v soboto zvečer govoril s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudeom Junckerjem.