c S
Delavci v logističnem centru Amazona v Španiji na črni petek stavkajo 23.11.2018 13:01 Madrid, 23. novembra (STA) - Delavci v največjem logističnem centru ameriškega spletnega trgovca Amazon v Španiji danes stavkajo. Gre za stavko na t.i. črni petek, ki se je iz ZDA po vsem svetu razširil kot dan velikih popustov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za stavko so se odločili zaposleni v skladišču San Fernando de Henares nedaleč od Madrida. Že več mesecev zahtevajo višje plače in boljše pogoje dela in so letos že nekajkrat stavkali.

Koliko delavcev je prekinilo delo v centru, ki pripravlja pakete za stranke v Španiji in drugih evropskih državah, sindikat CCOO ni povedal. Je pa predstavnica sindikata Ana Berceruelo za AFP povedala, da gre za popolno zaustavitev dela: "Tovornjaki ne prihajajo, niti ne odhajajo."

Medtem je Amazon zatrdil, da je večina delavcev na dopoldanski izmeni delala in pripravljala pakete.

Logistični center, ki so ga odprli leta 2012, zaposluje okoli 2000 ljudi. Spor z delavci se je po besedah Berceruelove začel, ker je ameriško podjetje spremenilo pogoje dela tako, da zdaj zaposleni niso plačani za bolniške odsotnosti in dopuste.

Amazon na drugi strani zagotavlja, da imajo zaposleni "konkurenčne plače, celoten paket dodatkov in inovativen program urjenja".

Stavke naj bi potekale danes in v soboto, pa štiri dni v decembru in dva dni v januarju. Sindikati so z izbranimi dnevi ciljali na obdobja, ko so Amazonovi centri tradicionalno še posebej obremenjeni.