c S
Veleposlanik na ogledu švicarskih vlaganj na mariborskem onkološkem oddelku 23.11.2018 12:48 Maribor, 23. novembra (STA) - Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je danes obiskal veleposlanik Švice v Sloveniji Denis Knobel. Švica je namreč tamkajšnjemu oddelku za onkologijo pred štirimi leti nabavila nujno potrebna obsevalnika. Veleposlanik je z videnim zadovoljen, upa pa, da bosta napravi kmalu v polni meri izkoriščeni.

Veleposlanik, ki je ta položaj prevzel pred nekaj meseci, si je ogledal celoten oddelek za onkologijo, aparature, delovni proces in v enoti za radioterapijo dva linearna pospeševalnika, ki so ju nabavili v okviru Švicarskega prispevka.

"Švico zelo zanima ta projekt, ki je eden zadnjih uresničenih s pomočjo našega prispevka v Sloveniji. Ni še popolnoma zaključen, a verjamemo, da bomo v prihajajočih mesecih dosegli polno izkoriščenost," je povedal v izjavi za medije med obiskom.

Direktor UKC Maribor Vojko Flis se mu je zahvalil za donacijo njegove države, ki je doprinesla k temu, da se onkološkim bolnikom s Štajerske zadnji dve leti ni več treba voziti na vsa zdravljenja z obsevanji na Onkološki inštitut Ljubljana. Trenutno obsevajo okoli 40 bolnikov na dan, v dveh letih so obsevali okoli tisoč posameznikov.

Po Flisovih ocenah bi bili lahko napravi, ki sta trenutno izkoriščeni približno 60-odstotno, v polni meri izkoriščeni prihodnje leto. Zdaj delata le v eni izmeni, v prihodnje bi ju radi koristili ves dan. Glavni razlog, da to še ni mogoče, je pomanjkanje ustreznega kadra, ki pa ga zdaj pospešeno pridobivajo.

Zaenkrat z dvema linearnima pospeševalnikoma, ki ju imajo na voljo, opravljajo zdravljenja bolnic z rakom na dojki in paliativno oskrbo, v prihodnjih letih pa nameravajo širiti dejavnost, najprej najverjetneje na rak pljuč.

Švica je za napravi prispevala okoli pet milijonov evrov, prav tako je omogočila izobraževanje in usposabljanje zaposlenih na mariborskem onkološkem oddelku. Sodelujejo še danes, večinoma v obliki strokovnih posvetovanj na daljavo. "Veseli smo, da lahko še naprej sodelujemo s Švico," je povedal Flis.

Izvajanje Švicarskega prispevka, namenjenega državam, ki so se med zadnjimi priključile EU, se je v Sloveniji začelo januarja 2008. Slovenija je bila upravičena do 21 milijonov švicarskih frankov nepovratnih sredstev, s čimer so izvedli več projektov na različnih področjih.

Obsevalnika so v Maribor dostavili leta 2014, a je bilo pred njunim zagonom treba zaključiti gradnjo onkološkega oddelka in ga ustrezno kadrovsko zapolniti.