c S
Prodajni postopek MLM naj bi bil ustavljen 23.11.2018 06:10 Maribor, 22. novembra (STA) - Prodajni postopek Mariborske livarne Maribor (MLM), ki je v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), zanj pa se je zanimal sklad KJK Capital, naj bi bil po večkratnih podaljških za izvedbo poglobljenega skrbnega pregleda in oddajo ponudbe ustavljen, piše Dnevnik, ki se sklicuje na neuradne informacije več medsebojno povezanih virov.

Finsko-luksemburški finančni sklad KJK Capital je bil po pisanju časnika ob zaključku prodajnega postopka edini interesent za nakup nekoč največjega mariborskega industrijskega podjetja. Sklad je v Sloveniji že lastnik Kovinoplastike Lož, skupine Iskra ISD, Tomplasta in 40-odstotnega lastniškega delež pekarske družbe Don Don.

V DUTB in KJK Capital za zdaj sicer informacij o propadlem prodajnem postopku in vzrokih za to niso želeli komentirati, Dnevnik pa danes piše, da potencialni kupec za nakup MLM ni pripravljen odšteti toliko, kot so pričakovali v DUTB.

Kot še navaja časnik, namerava DUTB pred ponovnim prodajnim postopkom mariborsko livarno temeljito sanirati. Vodenje družbe je sicer septembra prevzel Davor Šenija, nekdanji dolgoletni direktor Steklarne Rogaška.

Slednji danes za STA informacij o zaključku prodajnega postopka ni želel komentirati, saj doslej stališča lastnika o prodajnem postopku ni prejel. V kolikor pa do procesa prodaje ne bo prišlo in podjetje ne bo dobilo novega lastnika, obstoj MLM ni ogrožen, je zagotovil.

"Podjetje bo v tem primeru nadaljevalo s postopkom prestrukturiranja proizvodnje v smeri večjega izkoristka obstoječih kapacitet in z optimizacijo ter obvladovanjem stroškov," je dejal in poudaril, da prodaja vsako leto narašča in zbuja optimizem za dobro poslovanje v naslednjih letih, ko se nameravajo posvetiti posodobitvi tehnoloških procesov in večjemu nadzoru stroškov.

Šenija je še dodal, da ob koncu leta pričakujejo boljši poslovni rezultat, kot smo ga izkazovali lani, še vedno pa ta ne bo skladen z načrtovanim ter njihovimi željami in pričakovanji. S koncem leta sledi dokončanje prisilne poravnave in s tem bo podjetje pridobilo nove možnosti za boljše projekte v prihodnosti, potem ko so bili po njegovih besedah v času prisilne poravnave za te prikrajšani zaradi slabe bonitetne ocene.

Mariborska livarna se je v težavah znašla že v času finančne krize, ko je bila tik pred stečajem, v zadnjih petih letih pa so v podjetju sprožili že dve prisilni poravnavi. Drugo so upniki potrdili marca letos, ko so v MLM približno 800 upnikom odpisali približno 90 odstotkov obveznosti v skupni višini okoli 12 milijonov evrov.

Družba je lani ustvarila 39,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, a leto zaključila s skoraj štirimi milijoni evrov izgube. V prvi polovici letošnjega leta so z 21,7 milijona evrov prihodkov za okoli pet odstotkov presegli prodajo prvega lanskega polletja.