c S
Dosežen dogovor o prenosu Cimosa Kinematike 23.11.2018 06:31 Koper, 22. novembra (STA) - Po koncu današnjih pogovorov, v katere so bili vključeni tudi predstavniki sveta delavcev in sindikata, je bil dosežen končni dogovor o prodaji Cimosa Kinematike turškemu Kücükoglu Holding. Dogovor vključuje tudi prenos 46 zaposlenih na programu kinematike ter določene varovalke, kot je ta, da bo sedež družbe za vsaj pet let ostal v Kopru.

Italijanski lastniki Cimosa so se tekom celotnega postopka izogibali pojasnilom medijem in javnosti, je pa generalni sekretar sindikata Skei za regijo Sašo Ristič po današnjem sestanku za STA povedal, da so končno zadeve uskladili in da je "saga" zaključena. Sprva je bil sestanek predviden za torek, a so ga nato prestavili za dva dni.

Ristič je bil po današnjih pogovorih, ki so se jih udeležili tudi "najvišji predstavniki" prevzemnika, zadovoljen, po njegovih besedah pa so zadovoljni tudi v svetu delavcev, saj so v celoti upoštevali njihove predloge. Turki bodo tako prevzeli 46 delavcev na programu kinematike, pri čemer naj bi bil prenos predvidoma v celoti zaključen do 3. decembra.

Ponovno je sindikalist izpostavil, da gre za resne vlagatelje, ki se spoznajo na panogo, imajo prek tisoč zaposlenih in več sto milijonov evrov prihodkov. Po njegovih besedah nameravajo Turki poleg tega tudi vlagati, se širiti ter dolgoročno ostati v Kopru, kar da podpirajo tudi pomembni partnerji v avtomobilski industriji kot Audi in Toyota.

Dogovor vsebuje tudi več varovalk, je še navedel Ristič, iz katerih je razbrati, "da je njihova odločitev dolgoročna". Tako naj Turki med drugim ne bi mogli finančno izčrpavati prevzetega podjetja, obenem pa so se zavezali, da bo sedež družbe vsaj za naslednjih pet let ostal v Kopru.

Cimos je maja lani po dolgotrajnem obdobju negotovosti glede usode enega pomembnejši slovenskih podjetij v dobaviteljskem sektorju za avtomobilsko industrijo pristal v rokah italijanske družbe TCH Cogeme oz. sklada Palladio Finanziaria. Počasi se izboljšuje tudi poslovanje koprskega podjetja. V prvem letošnjem polletju je tako po nerevidiranih podatkih zabeležil 127,2 milijona evrov prihodkov, od tega 125,3 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. Ob tem so dosegli 2,6 milijona evrov dobička iz poslovanja, čisti dobiček na ravni skupine pa je znašal 1,43 milijona evrov.