c S
Na Hrvaškem kaznovali Interspar, ker je odpustil delavko zaradi dveh rezin pršuta 23.11.2018 06:31 Zagreb, 22. novembra (STA) - Zagrebško sodišče je razsodilo, da mora trgovska veriga Interspar svoji bivši delavki iz Zadra zaradi neupravičene odpovedi delovnega razmerja plačati okoli 65.000 kun (8800 evrov) odškodnine. Odpoved je dobila zaradi dveh rezin pršuta, ki ju ni plačala. Sodišče je ocenilo, da ni šlo za hudo kršitev delovne obveznosti, ki bi upravičila odpoved.

Prodajalka je septembra 2015 v zadrskem Intersparu med delom vzela in pojedla dve rezini pršuta, ne da bi ju plačala. Pri tem tudi ni uporabila rokavic, kar so v Intersparu ocenili kot zadosten razlog za odpoved.

Zagrebško sodišče je sedaj pravnomočno razsodilo, da dve rezini pršuta, ki sta bili v lasti Interspara, ne predstavljata posebej hude kršitve delovne obveznosti, ki bi lahko imela za posledico odpoved delovnega razmerja. Kot so pojasnili, ne gre za kaznivo dejanje, ki bi bilo podlaga za odpoved delovnega razmerja, temveč kršitev Intersparovega pravilnika o delu in hišnem redu.

Trgovcu je sodišče naložilo, da mora v osmih dneh svoji bivši delavki nakazati nekaj več kot 23.000 kun (3100 evrov) z zamudnimi obrestmi kot nadomestilo zaradi prekinitve delovnega razmerja ter njenih sedem bruto plač. Njena mesečna plača je bila nekaj manj kot 6300 kun (851 evrov).

Delavka je na sodišču povedala, da je rezini pršuta pojedla, ko je začutila slabost, potem ko je bila cel dan preobremenjena z delom. Pojedla ju je, da se ne bi zgrudila na delovnem mestu, je poročal zadrski novičarski portal ezadar.rtl.hr. Odpuščena delavka je medtem našla boljšo službo v Avstriji.