c S
Vlada nasprotuje predlogu novele Zofvi 23.11.2018 06:31 Ljubljana, 22. novembra (STA) - Vlada nasprotuje predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Zofvi), ki ga je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem. Delno urejanje problematike financiranja zasebnih šol je po prepričanju vlade neprimerno, so danes sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Ministrstvo za finance ob tem opozarja tudi na finančne posledice, ki bi nastale s sprejemom omenjenega predloga poslancev SDS. Odločitve ustavnega sodišča je treba spoštovati, pri čemer je treba upoštevati tudi vrstni red njihovega nastanka, še meni vlada.

Poslanska skupina SDS je v DZ vložila predlog novele zakona 22. oktobra, ker želijo, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v enaki višini kot v javnih šolah, torej 100-odstotno. S tem bi po njihovih navedbah uresničili ustavno odločbo iz leta 2014.

Takrat je ustavno sodišče namreč ugotovilo, da je ureditev, po kateri se javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirajo 85-odstotno, neustavna, in da mora država uzakoniti 100-odstotno financiranje. Neskladje bi moral DZ odpraviti v enem letu, a se to do zdaj še ni zgodilo.

V SDS so omenjeno novelo v preteklem mandatu v DZ vložili štirikrat, a jo je takratna vladajoča koalicija vsakokrat zavrnila. Tokrat so jo tako v DZ vložili že petič.

Novi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je glede tega vprašanja dejal, da namerava omenjeno odločbo ustavnega sodišča spoštovati, a da to vprašanje v koalicijski pogodbi ni opredeljeno kot prioriteta.