c S
Škofjeloški Knauf Insulation ob 60-letnici odprl izobraževalni center 22.11.2018 15:31 Škofja Loka, 22. novembra (STA) - Knauf Insulation je ob današnjem praznovanju 60-letnice podjetja v Škofji Loki odprl izobraževalno demonstracijski center, ki je učni primer trajnostne gradnje na evropski ravni s poudarkom na izolacijskih rešitvah. Po tri milijone evrov vredni investiciji slovenski del multinacionalke Knauf že snuje nove naložbe v nadaljnji razvoj.

V regionalnem centru za trajnostno gradnjo za srednji in jugovzhodni del Evrope prikazujejo najinovativnejše izolacijske rešitve in primere dobrih praks trajnostnih gradenj partnerskih podjetij na 832 kvadratnih metrih površine. Vsebina centra je tako virtualna kot tudi konkretna, saj predstavlja materiale podjetja, ki se vgrajujejo v strehe, fasade in ostale izdelke.

Že sama stavba centra je lep primer trajnostne gradnje. V pritličju je prikaz gradbeno-izolacijskih rešitev in možnosti vgradnje, v prvem nadstropju pa so predavalnice in digitalno izobraževanje. Zgradbo, ki je že od samega začetka načrtovana kot prikaz pionirskega pristopa k prihodnosti trajnostne gradnje, zaokroža zelena streha.

Gre za prvo novogradnjo v Sloveniji, ki bo certificirana po nemškem standardu za trajnostno gradnjo DGNB. Gre za sodoben sistem certificiranja trajnostnih stavb, ki temelji na okoljski, ekonomski in družbeni kakovosti stavbe skozi njeno celotno življenjsko dobo, kar omogoča nižje stroške in optimizacijo procesov pri obratovanju.

Z novim centrom želijo gradbenim izvajalcem, ki uporabljajo njihove izdelke, in tudi drugim kupcem pokazati, kaj njihovi izdelki zmorejo in kako jih pravilno uporabljati. "Marsikdaj je strah tisti, ki preprečuje investicije v nove, prebojne zgodbe. Strah pa najlažje premagaš tako, da ljudem pokažeš, kako stvari izgledajo. V centru bomo potrošnikom in izvajalcem lahko odgovorili na vprašanja, ki jih imajo v zvezi z izoliranjem, je pojasnil direktor Knauf Insulation Škofja Loka Tomaž Lanišek.

Ob današnji priložnosti je zbrane nagovoril tudi predsednik mednarodne skupine Knauf Insulation Jean-Claude Carlin, ki je povedal, da trg izolacij hitro raste in da je škofjeloško podjetje v samem vrhu razvoja teh izolacijskih rešitev.

Podjetje, ki je bilo v preteklosti poznano kot Termo, del skupine Knauf pa je od leta 2007, je v 60 letih zabeležilo veliko uspehov, še več pa jih Carlin pričakuje v prihodnje. "Zato smo ustvarili tudi ta center, v katerem delimo naše vrednote, da bomo lahko v prihodnje delali še bolje," je izpostavil.

Ob zaključku enega projekta v škofjeloškem podjetju, ki letno s skoraj 500 zaposlenimi ustvari več kot 130 milijonov evrov prihodkov, že snujejo nove. "Načrtov za naprej je veliko. Tako kot smo veliko investirali v zadnjih desetih letih, imamo enak namen delati tudi v prihodnje," je povedal Lanišek in izpostavil, da jih čaka prenova linije 1, ki je stara več kot 25 let in katere prenova bo predvidoma stala med 20 in 25 milijonov evrov.

Kdaj se bodo lahko lotili prenove, je odvisno tudi od pridobivanja vseh potrebnih dovoljenj, vendar Lanišek meni, da tokrat s tem ne bi smeli imeti večjih težav, saj so pred tremi leti na podoben način že prenovili linijo 2 s prebojno investicijo prehoda iz koksa na plin in kisik.

"Še ena stvar, ki si jo želimo, in smo jo že uspeli realizirati v naši tovarni na Hrvaškem, za katero smo tudi mi odgovorni, je preiti iz fenol formaldehidnega veziva na bio-razgradljiva veziva v izdelkih iz kamene volne," je pojasnil Lanišek, ki je prepričan, da bi bila po hrvaški tovarni, ki je sedaj na tem področju prva na svetu, lahko na vrsti škofjeloška.