c S
Vlada potrdila predlog novele zakona o izvrševanju proračuna 22.11.2018 13:21 Ljubljana, 22. novembra (STA) - Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, ki pa do začetka vladne seje med koalicijskimi strankami še ni bil povsem usklajen. Ali so na seji vanj vnesli kakšne spremembe, ni znano. Vlada je prek Twitterja sporočila le, da predlog novele ureja tudi povprečnino in letni dodatek za upokojence.

Vlada z novelo zakona o izvrševanju proračuna odgovarja na dodatne obveznosti, ki jih je za leto 2019 prevzela država. Zaradi dogovora z občinami o zvišanju povprečnine bo potrebnih dodatnih 32,5 milijona evrov, zaradi druge uskladitve pokojnin v jeseni pa še sedem milijonov evrov. Dodatnih šest milijonov evrov odhodkov bo nastalo v proračunu tudi zaradi vzpostavitve novega proračunskega sklada, ustanovljenega za razvoj nevladnih organizacij.

Za izplačilo letnega dodatka za upokojence naj bi bilo po predlogu, ki ga je za današnjo sejo vlade pripravil minister za finance Andrej Bertoncelj, namenjenih 140 milijonov evrov, kar pomeni dodatnih 18 milijonov evrov, izplačan pa bi bil v petih razredih. A v SAB so vztrajali, da je treba spoštovati koalicijsko pogodbo, ta pa predvideva izplačilo letnega dodatka v dveh razredih, to pa bi zahtevalo okoli 178 milijonov evrov.

Koalicija se je poskusila o predlogu novele zakona uskladiti pred sejo vlade, a soglasja očitno ni dosegla. Vodja poslanske skupine Maša Kociper je namreč novinarjem ob odhodu z vlade dejala, da njihovi ministri takšnega predloga zakona, če ne bo spremenjen, ne bodo podprli, saj da prinaša premalo sredstev za letni dodatek upokojencem. Radio Slovenija je sicer poročal, da je vlada predlog novele sprejela soglasno.

Da bi zaradi prevetih novih obveznosti uravnotežili prihodke in odhodke, se bo z novelo zakona o izvrševanju proračuna proračunska poraba prihodnje leto zmanjšala za približno 80 milijonov evrov. Vlada namerava prihraniti 16 milijonov evrov s tem, da se transferji posameznikom in gospodinjstvom tudi v letu 2019 ne bo usklajevali, 60 milijonov evrov pa bi v proračunu prihranili s podaljšanjem omejitve izplačevanja delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela javnih uslužbencev.