c S
Nafta rahlo cenejša 22.11.2018 09:11 Singapur, 22. novembra (STA) - Cene nafte so se po sredini rasti danes malenkost znižale. Trenutno je glavno vprašanje na trgu, kakšna bo proizvodna politika naftnega kartela Opec. Analitiki pravijo, da je na trgu presežna ponudba, saj so proizvajalke pričakovale ostrejše sankcije ZDA proti Iranu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena januarja, je bilo treba zjutraj odšteti 63,35 dolarja, kar je 13 centov manj kot ob koncu trgovanja v sredo. Teksaška lahka nafta za dobavo januarja se je pocenila za šest centov na 54,57 dolarja.

Analitiki ocenjujejo, da je na trgu trenutno presežna ponudba nafte, saj so proizvajalke pričakovale, da bodo sankcije ZDA proti Iranu ostrejše, in cene nafte so se v minulih tednih znižale.

Savdska Arabija, največja svetovna proizvajalka nafte in članica Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), je zato že napovedala zmanjšanje proizvodnje, temu pa nasprotuje prav tako pomembna proizvajalka Rusija. Položaj dodatno zapletajo pozivi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj do zmanjšanja proizvodnje ne pride. Opec bo o spremembi proizvodne politike odločal decembra.