c S
Bertoncelj za regres upokojencev 140 milijonov evrov, izplačilo v petih razredih 22.11.2018 07:10 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Minister za finance Andrej Bertoncelj je danes na vlado poslal predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, ki vključuje tudi izplačevanje letnega dodatka za upokojence. Temu je namenjenih skupno 140 milijonov evrov, dodatek pa bi bil izplačan v petih razredih, je izvedela STA. S tem je minister presekal javna nesoglasja DeSUS in SAB okoli tega.

Za letošnje leto bo po novih ocenah letnemu dodatku za upokojence namenjenih 122 milijonov evrov, kar pomeni, da bo v skladu s predlogom ministra v prihodnjem letu temu namenjenih 18 milijonov evrov več. Minister po neuradnih informacijah ocenjuje, da je tak znesek še finančno vzdržen.

SAB in DeSUS sta si na očeh javnosti v zadnjih dneh izmenjala različna stališča okoli dogovora koalicije na sobotnem vrhu glede izplačevanja letnega dodatka za upokojence. Koalicijski vrh je namreč v soboto razpravljal tudi o noveli zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019, ki jo bo po napovedih premierja Marjana Šarca v četrtek vlada obravnavala in predvidoma potrdila. Odprto je ostalo eno vprašanje, o katerem bi se morali, kot je v soboto dejal Šarec, dogovoriti nekateri koalicijski partnerji.

DeSUS sicer vztraja, da je najbolj pravično izplačilo dodatka za upokojence v petih razredih, medtem ko so v SAB zagovarjali izplačilo v dveh razredih. Koalicijski sporazum namreč predvideva izplačilo regresa v dveh razredih, kar bi skupno pomenilo 178 milijonov evrov. Bratuškova pa je v torek predlagala kompromisno rešitev, in sicer izplačilo v treh razredih.

Na torkovi novinarski konferenci je tudi dejala, da je bilo na sobotnem koalicijskem srečanju tudi s finančnim ministrom dogovorjeno, da se za izplačilo dodatka zagotovi 33 milijonov evrov več kot letos. Erjavec in Bertoncelj sta slednje v torek zanikala.

Tudi predsednik vlade Marjan Šarec je danes ob robu obiska na ministrstvu za notranje zadeve na vprašanje, ali je Bratuškova solirala, dejal, da to lahko tako razume. "Po sobotnem koalicijskem vrhu sem povedal, da je še eno nerešeno vprašanje, o katerem se morata dva partnerja pogovoriti, in glede na to, da do tega dogovora še ni prišlo, to lahko tako razumem," je dejal.

Na vprašanje o tem, ali bo v četrtek na vladi usklajen predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, pa je tudi on potrdil, da "ker do usklajenosti še ni prišlo, zna biti po vsej verjetnosti, da bova s finančnim ministrom določila parametre, ki manjkajo". O možnosti, da vlada v četrtek novele zakona ne bi sprejela, pa je dejal le, da bo vse znano po seji vlade.