c S
Hrvaški sabor znižal DDV na določena živila 22.11.2018 07:10 Zagreb, 21. novembra (STA) - Vladajoča večina v hrvaškem parlamentu je danes sprejela devet davčnih zakonov z namenom dodatne razbremenitve državljanov in gospodarstva. Največja sprememba je pri DDV, ki jo bodo uveljavili s 1. januarjem 2019, in sicer bodo stopnjo za sveže meso in ribe, sadje, zelenjavo, jajca in otroške plenice znižali s 25 na 13 odstotkov.

Hrvaški minister za finance Zdravko Marić je pred glasovanjem povedal, da gre za tretji krog davčne razbremenitve, ki je vreden 2,8 milijarde kun (378 milijonov evrov) na letni ravni. Spomnil je, da je razbremenitev v prvih dveh krogih znašala 3,8 milijarde kun (513 milijonov evrov).

Vladajoča večina je zavrnila vse amandmaje opozicije, ki je večinoma predlagala, da bi davek na dodano vrednost (DDV) na 13 odstotkov znižali tudi za nekatere druge izdelke. Na koncu so sprejeli spremembe zakona o DDV, ki predvidevajo znižanje s 25 na 13 odstotkov za sveže ali shlajeno meso, ribe, sadje, zelenjavo, sušeno zelenjava, jajca, storitve prevoza živih živali in otroške plenice.

S 25 na 13 odstotkov so znižali tudi stopnjo za storitve in povezane avtorske pravice pisateljev, skladateljev in umetnikov. Uvedli so tudi petodstotni DDV na vsa zdravila, ne glede na to, ali jih izdajajo na zdravniški recept ali brez. V skladu z zakonodajo EU so petodstotni DDV uvedli tudi za elektronske izdaje knjig, učbenikov in drugih publikacij, ki so jih tako poenotili z DDV na tiskane knjige in časopise.

Na Hrvaškem mnogi dvomijo, da bodo trgovci in ponudniki storitev zaradi nižjega DDV znižali cene. V vladi se zavedajo, da ni mehanizmov, s katerimi bi trgovce prisilili v znižanje cen zaradi nižjega DDV, a so prepričani, da trgovci ne bodo mogli spregledati za skoraj polovico nižjih davkov.

Splošno stopnjo DDV nameravajo na Hrvaškem leta 2020 znižati s 25 na 24 odstotkov.

Danes sprejete spremembe vključujejo tudi zakon nepremičninah. Da bi dodatno spodbudili nepremičninski trg, bodo davek na promet nepremičnin ob začetku novega leta znižali s štirih na tri odstotke.